El Casal de Barri Trinitat Nova – SomLaPera és ja un equipament plenament consolidat al barri. Va iniciar les activitats el 2018 amb modèstia però, a poc a poc, han agafat força fins arribar a superar els 20.000 usos de l’espai en un any.

El casal ha ofert més de 80 tallers en el darrer any i el nombre d’inscripcions ha superat els 800.  Un dels factors que ha ajudat a dinamitzar l’espai ha estat la difusió de les activitats a través de les xarxes socials. Tot i que el boca-orella també ha ajudat molt a donar a conèixer l’espai al barri i a la resta de la ciutat. L’equipament ha rebut més dos reconeixements internacionals, un pel seu disseny i un altre per la seva eficiència energètica.

Un equipament llargament esperat

El moviment veïnal de la Trinitat Nova va reivindicar durant més de 20 anys la construcció del casal de barri. Tot i això, l’estrena va començar amb pocs usuaris. La tendència es va trencar gràcies a les xarxes socials, que va ajudar a difondre les activitats. A partir d’aquí, el nombre dels usuaris i activitats van començar a augmentar fins arribar a les més de 20.000 visites en un any, entre talleristes i convocatòries organitzades per altres entitats o grups.

També col·laboren amb altres equipaments de la Trinitat Nova, com l’Institut Escola TN, l’Institut Tecnològic de Barcelona o la Casa de l’Aigua. Actualment fan tot tipus de tallers per a totes les edats, a més de coordinar projectes com les rutes de marxa nòrdica. Però hi destaquen dos espais en particular: “Per una banda els bucs d’assaig, on venen molts músics i grups a assajar –afirma Sergio López, comunicació i gestió Casal Barri Trinitat Nova-SomLaPera-.  I després hi ha la cuina, que està bastant ben equipada i venen moltes entitats”.

Dos premis internacionals per a l’edifici

El Casal de Barri Trinitat Nova – SomLaPera és tan peculiar com el seu nom. La seves geometries i el sistema geotèrmic de climatització l’han fet mereixedor de dos premis els darrers mesos. Ha guanyat el premi de l’opinió en la categoria d’arquitectura dels premis FAD 2019. I la Unió Europea l’ha reconegut amb el guardó europeu a les Bones Pràctiques. I és que les dues plantes semisoterrades es camuflen sota la cota del carrer, aprofitant el pendent. A més, la pavimentació del carrer s’estén per la façana i la part superior del casal, a mode de camuflatge.

“El casal crida l’atenció per dos motius. Per una banda l’estructura, perquè la gent per fora pensa que és un casal molt petit, i quan entra veu que és força innovador –afegeix Sergio López-. Fa servir material renovable, com la fusta, i després utilitza un element que no tenen altres equipaments, que és l’energia geotèrmica. Tot el que és el tema de la calefacció com l’aire condicionat funciona amb geotèrmia, que és una cosa que vol trencar el paradigma d’equipaments de Barcelona”. Un altre punt positiu és la forma com s’il·lumina l’interior. Les finestres laterals acompanyen el pendent del carrer, augmentant progressivament la mida de les finestres. Per la coberta, unes claraboies permeten l’entrada de la llum fins a la planta inferior.