La masia de la Torre Llobeta ha obert les sales a les pintures, fotografies, artesania i poesia de persones que no han tingut o no tenen llar però sí molta sensibilitat artística. A partir de les seves obres, fetes al carrer, volen fer-se visibles a una part de la societat que desconeix la seva realitat. El procés de creació també els ajuda a reafirmar la seva autoestima, ja que se senten capaços d’expressar allò que a vegades costa dir amb paraules. Les obres de la mostra estan signades per artistes que participen en alguna de les entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de l’àrea de Barcelona.
José Luis Olesti, el pioner
El projecte va començar quan José Luis Olesti va decidir crear un collage a partir dels articles de premsa sobre sensellarisme que trobava als diaris. “Agafo les notícies com qui col·lecciona cromos, i vaig decidir fer com un collage”, explica Olesti. “Són notícies que la gent llença a les escombraries i oblida”, afegeix. Primer va començar recopilant temes relacionats amb les persones sense sostre, però després hi va afegir també altres notícies sobre serveis socials o desnonaments. Ho va fer en un dels tallers del programa Primer la llar, de l’Ajuntament de Barcelona, i a poc a poc s’hi van anar sumant iniciatives artístiques de les altres entitats que participen en el projecte: la Fundació Serveis Socials Sant Pere Claver, Suara Cooperativa, Serveis Socials de Sant Joan de Déu, el Centre d’Acollida Assís, Arrels Fundació, la Comunitat de Sant’Egidio i l’associació Street Soccer Barcelona.
Art fet al carrer
Els resultats són fotografies, dibuixos, maquetes o collages, com els d’Olesti, que han servit com a forma d’expressió i com a teràpia. D’aquí ve el nom de l’exposició, “Visibles: L’art de la intempèrie, veus per fer front a l’adversitat”. “És art fet des del carrer i al carrer. Normalment els artistes tenen un estudi, però ells no, ho han fet al carrer. Han fet fotografies, pintures, vivint al carrer”, afirma Antoni Cortiñas, coordinador del Grup de Treball sobre Sensellarisme de l’Ajuntament Barcelona. “La part important d’aquest projecte és que [aquestes persones] guanyen visibilitat i alhora autoestima en veure ara les obres exposades”, afegeix. De fet, han estat els mateixos participants els que han decidit i impulsat les idees amb total llibertat. “Es busca que cadascú es trobi a gust expressant allò que potser amb paraules no pot dir o li costa dir”, afegeix Sergio García, tècnic del programa Primer la llar, de l’Ajuntament Barcelona.
La mostra es pot visitar fins al 22 de novembre al Centre Cívic Torre Llobeta, seu d’alguns dels tallers del programa Primer la llar. Després l’acolliran altres equipaments de la ciutat.