(ACN) La Fundació Barça ha presentat aquest dijous un programa de prevenció contra el “bullying”. Es tracta d’un projecte gratuït que, a partir del proper gener, disposarà d’una plataforma digital disponible per a tots els centres de primària que ho vulguin. Fins ara, ja s’hi han inscrit 150 centres educatius. A través d’aquest campus virtual, els mestres rebran formació, recursos i assessorament per implementar les activitats a les assignatures d’educació física, tutoria i plàstica per a tots els infants de primària. A més, els centres també disposaran d’una diagnosi del seu clima escolar a principi i a final del curs per constatar la millora de la convivència.

Els resultats de la prova pilot assenyalen una reducció del 35 % dels casos d’assetjament

Després de dos anys de proves pilot a 26 escoles de Catalunya, el programa, que té el suport de La Caixa, assenyala que es van reduir en un 35 % les víctimes de “bullying”‘ i en més d’un 60 % les de “cyberbullying” als centres participants. Aquest procés ha permès crear una metodologia innovadora que utilitza l’esport com eina de prevenció de l’assetjament escolar. La fundació assegura que amb els centres inscrits actualment es podrien evitar unes 5.000 víctimes cada any, i podrien arribar a 60.000 si s’hi sumessin tots els centres escolars.

Alguns estudis indiquen que un 25 % dels alumnes de primària catalans admeten haver estat víctima de “bullying” i un 51 % n’ha observat alguna situació. El principal motiu de l’assetjament ha estat l’aspecte físic i l’atac s’ha concretat amb insults.

El projecte introdueix factors preventius en l’àmbit de l’educació emocional i els sentiments, la conducta i les habilitats socials, i les creences i valors. A cada curs s’adapta el currículum i s’hi van sumant elements. A partir de 5è de primària s’introdueix la lluita contra el ciberassetjament. També s’ha fet un vídeo de dibuixos animats amb diverses situacions d’assetjament i com respondre-hi, amb la participació de diversos jugadors del primer equip de futbol del Barça com Gerard Piqué, Luis Suárez o Carles Aleñá, i el lema “Cap nen en fora de joc”.

El Barça, un altaveu en la lluita contra l’assetjament

La directora general de la fundació blaugrana, Maria Vallès, ha explicat que el Barça és un gran “altaveu” en aquest tipus de lluites i l’esport és una “eina molt poderosa per lluitar contra el “bullying”, ja que l’espontaneïtat dels alumnes permet una detecció precoç dels casos i el joc permet fixar l’aprenentatge de forma sòlida”, assegura.

En la reunió també hi ha participat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, qui ha explicat que “la societat ja no tolera amagar els casos d’assetjament, com fa uns anys, ni canviar els conflictes de lloc”. Per això, ha indicat que “s’aposta per la prevenció, a través de la formació amb projectes com el del Barça”. Bargalló ha dit que el club blaugrana té “autoritat moral” davant dels alumnes i la potència de la seva marca és “clau”.