L’agrupació d’observadors International Trial Watch ha fet públiques a Madrid les conclusions sobre la sentència del procés. Coincidint amb el primer mes de la sentència, els observadors han constatat que “vulnera drets fonamentals” i llibertats, com la llibertat d’expressió i la de reunió pacífica i el dret a un procés judicial amb totes les garanties. L’informe complet es pot consultar aquí.

En aquest sentit, la portaveu del Centre Irídia, Anaïs Franquesa, ha assegurat que els drets violats pel Tribunal Superem “afecten tota la ciutadania en el seu conjunt, i no només els condemnats”. Franquesa ha lamentat que, amb la sentència, el Suprem converteix la desobediència en sedició “per atiar la ciutadania a participar en mobilitzacions”. Per això, ha dit, “s’està criminalitzant el dret de protesta”.

“Un judici polític”

Per la seva banda, el president d’Advocats Europeus Demòcrates, Robert Sabata, ha criticat que “el judici es va desenvolupar amb tempos polítics” i es va accelerar “per evitar que altres corts internacionals es pronunciessin”. Per això, segons Sabata, “era visible que va ser un judici polític”.

En aquesta línia, el document de conclusions que ha presentat International Trial Watch constata que la sentència del procés és “clarament ideològica amb pretensió de substituir la necessària solució política” del conflicte entre Catalunya i l’Estat. Sabata ha afegit que “els jutges en són part interessada” i que existeixen “greus dubtes sobre la seva imparcialitat”.