La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana visita l’exposició “HOLA! Barcelona” que s’inaugura, aquest dimarts, a la cocteleria Dry Martini del carrer d’Aribau. Una mostra que recull una època a través de 165 retrats a barcelonins capturats durant el final dels anys 70 i els 80 a través de l’objectiu de la fotògrafa sueca establerta des de l’any 1977 a Barcelona Maria Espeus. Personatges que amb el temps han estat cabdals per construir el caràcter de la ciutat.

Aquesta mostra ja es va exposar l’any 1982 a l’Institut d’Estudis Nord-americans. Després de 42 anys, Javier de la Muelas ha convençut la fotògrafa per tornar a revisar aquell treball i positivar els negatius del centenar de retrats en blanc i negre dels moderns de la Barcelona dels 80. “Fotografies en blanc i negre i amb cert hieratisme que els hi donava una personalitat molt especial, una generació nascuda als anys 50” així ho ha definit Vall.

Retrats en blanc i negre i sobris

Les imatges van néixer d’una manera orgànica. Espeus va conèixer sales com Zeleste, bars com El Gimlet o en pisos de l’Eixample a persones que va considerar interessants i va decidir immortalitzar-los durant més de dos anys. Ho va fer d’una manera senzilla, sense extravagàncies, amb una Hasselblad, en blanc i negre i mirant a l’objectiu.

Són dissenyadors i dibuixants, editors, periodistes, cineastes, actors, modistes, promotors musicals que es movien per la Barcelona més moderna. Ara, a més de l’exposició, s’ha publicat per primera vegada el catàleg íntegre de les imatges, amb textos de 17 autors.

Noms de la cultura que s’han convertit en referents barcelonins

Alguns dels personatges retratats són vells coneguts del periodista Toni Vall que ja els ha destacat dins de la secció ‘Arxiu Barcelona’ i són protagonistes de les fotografies d’Espeus: Javier de las Muelas, propietari de locals històrics a Barcelona i més enllà com El Gimlet, Montesquiu, Dry Martini, Speakeasy, Nick Havanna i Casa Fernández, el periodista Carles Mir, les ànimes de Zeleste Víctor Jou i Rafael Moll i els artistes Ocaña i Nazario.

Javier de las Muelas, Carles Mir i Víctor Jou / Fotos: Maria Espeus

El món del cinema també ha estat un sector que la fotògrafa sueca ha capturat amb actors, productors i directors com Juanjo Puigcorbé, Gonzalo Herralde, Francesc Bellmunt, Rosa Vergés, Bigas Luna, Consol Tura, Marta Molins i Pepón Coromina.

Juanjo Puigcorbé, Rosa Vergés i Bigas Luna / Fotos: Maria Espeus

La música també va ser fonamental en els anys 80, quan sales com Zeleste bullien. La càmera d’Espeus ha capturat alguns artistes com Loquillo, Pau Riba, Jaume Sisa, Gato Pérez, Gay Mercader i Carles Santos.

Loquillo, Gato Pérez i Jaume Sisa / Fotos: Maria Espeus

En l’art, disseny i literatura també va captar el moment amb les fotografies de protagonistes dels 80 com Sílvia Gubern, Ouka Lele, Fina Miralles, Lydia Delgado, Carles Pazos, Javier Mariscal, Biel Mesquida i Jaume Vallcorba.

Sílvia Gubern, Ouka Lele i Javier Mariscal / Fotos: Maria Espeus

Periodistes i editors també van ser retratats: Àngel Casas, Sergio Vila-Sanjuan, Jordi Beltran, Jordi Vendrell i Ramon de España. 

Àngel Casas, Sergio Vila-Sanjuan i Ramon de España / Fotos: Maria Espeus