El Gato Pérez va conèixer la rumba catalana al barri de Gràcia, concretament al bar Petxina de la plaça que actualment duu el nom del músic argentí. Un gènere que Gato Pérez va descobrir i fusionar amb un estil propi i peculiar. Ens ho explicava el 2017, Martí Marfà de Foment de la Rumba Catalana en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.

La rumba catalana és la música pròpia i original de la Barcelona urbana. Una barreja entre el que és gitano, flamenc i l’estil centreamericà, que no es pot comparar amb res del que coneixem”
Gato Pérez, músic

Gato Pérez va arribar als anys 70 al barri de Gràcia i va descobrir músics de la comunitat gitana que tocaven una música molt genuïna, oblidada dels circuïts comercials.

Poesia urbana

Quan es va tancar el bar Petxina, el mític bar el Resolís, a la plaça del Raspall, va convertir-se en el centre de reunió del Gato Pérez amb els joves rumberos del barri. El Gato va promoure el grup Estrelles de Gràcia amb aquests nous músics que actuaven amb la seva banda.

La seva implicació amb el jazz rock dels 70 a Barcelona i la seva procedència argentina va fer fusió en un gènere que, juntament amb la seva capacitat lírica per crear lletres, retrataven la ciutat i els seus personatges. Gato Pérez va ser el gran teoritzador de la rumba catalana, és la persona que va batejar la tècnica característica de tocar la guitarra: el ventilador.

L’any 2003 , el director Ventura Pons li va dedicar una pel·lícula, ‘El gran Gato’. ‘Gitanitos i Morenos’,’La rumba de Barcelona’, ‘El ventilador’, ‘Se fuerza la máquina’o ‘Luna brava” són alguns dels seus èxits. L’artista va morir d’un infart als 40 anys, el 18 d’octubre del 1990 a Caldes de Montbui.