El Centre Cívic Convent de Sant Agustí acull la mostra ’50 anys de Zeleste: La sala de l’Ona Laietana’, que a més de commemorar el 50 aniversari de l’obertura de la sala és un homenatge al seu fundador, Victor Jou, i el seu soci al capdavant del segell Zeleste/Edigsa, Rafael Moll, ambdós traspassats el 2023.

Diversos panells amb textos del periodista Ferran Riera i fotografies de Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, a més de portades de discos i revistes de l’època, repassen l’etapa de Zeleste al carrer d’Argenteria, entre 1973 i 1987, abans del seu trasllat al Poblenou. “Zeleste va propiciar un nou model de relacionar-se entre la gent més inquieta de l’època. La seva importància va més enllà de la música i té un aspecte cultural i social”, explica Ferran Riera.

Bressol de l’Ona Laietana

Zeleste va aglutinar també tots els ‘músics progres’ de la ciutat, com va dir Victor Jou. Molts d’ells, emmirallats llavors en el jazz-rock i la música progressiva, a la qual van incorporar arrels mediterrànies. Grups i artistes tan diversos com la Companyia Elèctrica Dharma, Sisa, Secta Sónica, Esqueixada Sniff, Iceberg, Jordi Sabatés, Orquestra Mirasol, Música Urbana, Pau Riba i molts altres, van conformar l’anomenada Ona Laietana, terme encunyat per Gato Pérez per la proximitat de la sala amb la Via Laietana.

“A més de ser brou de cultiu d’un moviment musical la sala va propiciar una oficina de managament i una discogràfica”, comenta Riera. Un article seu publicat a Enderrock és la base de l’exposició, impulsada per aquesta revista amb el suport de The Project, el Festival de la Porta Ferrada i l’Institut de Cultura de Barcelona. Es pot visitar fins al 30 de gener.