No és el primer cop que els habitants de la coneguda com a Casa Àfrica es troben sota l’amenaça d’un desnonament. Fa dos anys que ocupen el número 37 del carrer de la Canuda, al Gòtic, després de saltar d’edifici en edifici a Barcelona i, fins i tot, ser víctimes d’un incendi. Ara, el propietari del bloc vol fer-los fora i, si res no canvia, el llançament està programat per al proper dijous 4 de novembre.

“Fa dos anys que hi som i, de sobte, la propietat vol que en sortim. Hem dit que no, que no marxarem perquè necessitem una llar“, explica Adama Balde, membre del col·lectiu. En total, són 24 les persones que s’hi allotgen, la majoria migrants sense papers que viuen i treballen en precari i que, si no s’estiguessin a la Casa Àfrica, dormirien al ras. “Ningú vol ocupar […]. Ho fem perquè la nostra realitat és difícil“, puntualitza.

Molts són “riders” que lloguen l’usuari d’un tercer

Com que no han aconseguit regularitzar la documentació —critiquen que la llei d’estrangeria els empeny a la pobresa—, es veuen obligats a recollir i vendre ferralla, a treballar de tant en tant com a temporers a Lleida, a dedicar-se al món de la construcció o bé a pedalar per tota la ciutat. De fet, la majoria són repartidors a domicili. És el cas de Saïd el Ghachi, que, diu, és l’única alternativa que té per cobrir les despeses del dia a dia.

I com s’ho fa per treballar per a empreses com Deliveroo o Glovo? Recorre als “riders” regularitzats que lloguen il·legalment els seus comptes. Utilitza els seus usuaris per fer la feina i els paga un percentatge dels guanys que treu de les comandes, entre el 20 i el 30 %. Al mateix temps, El Ghachi estudia un curs de muntatge de bastides i tem que, si els acaben desallotjant i es queda sense sostre, hagi d’abandonar els estudis.

Desnonament Casa Àfrica
Saïd el Ghachi ordena les gairebé 10 motxilles tèrmiques que guarden a la Casa Àfrica

“Necessitem papers per treballar, però si no en tenim… fem el que sigui perquè hem de sobreviure i mantenir-nos“, rebla Balde. De fet, ell i el Yougrten —nom fictici d’un altre dels inquilins— també pedalegen per Barcelona amb la motxilla tèrmica de Glovo. Sigui com sigui, tots ells han convertit la Casa Àfrica en un bressol; ja fa temps que funciona com a llar d’acollida per a migrants que arriben a la ciutat o hi estan de pas.

Resistim al Gòtic denuncia la inacció de l’Ajuntament

Un dels col·lectius que donen suport als ocupants del número 37 del carrer de la Canuda és Resistim al Gòtic. Martí Cusó, que n’és membre, reclama a l’Ajuntament que mogui fitxa i faci mans i mànigues perquè la Casa Àfrica es quedi al barri. Segons ha afirmat el consistori al ‘bàsics’, encara no ha aconseguit contactar amb la propietat, CETT Fundació, el centre universitari de turisme.

Desnonament Casa Àfrica
El Saïd, el Yougrten i l’Adam, al menjador d’un dels quatre pisos del bloc

Ara bé, aquest programa sí que ha parlat amb la fundació per telèfon i no ha volgut fer valoracions del cas. Així doncs, comença el compte enrere per al desnonament, però els inquilins de la Casa Àfrica ho tenen clar: “Defensarem casa nostra perquè no volem viure al carrer. Exigim a l’Ajuntament i a la propietat que negociïn amb nosaltres per trobar una solució”, sentencia Balde.