El barri del Turó de la Peira està de dol per la pèrdua de Roser Poveda, coneguda com la Rosor. L’activista veïnal barcelonina va morir dilluns als 88 anys. Entitats i veïns la recorden com una lluitadora incansable en la defensa dels drets socials i de les dones. Poveda va presidir l’Associació de Veïns del Turó de la Peira als anys 90, quan l’esfondrament al número 33 del carrer de Cadí va destapar el problema de l’aluminosi a la ciutat. Amb Pilar Espuña, lluitadora feminista també desapareguda, va fundar la vocalia de dones de l’associació de veïns. Més endavant es va encarregar de l‘àmbit de la dona dins la FAVB.

Defensora dels drets de les dones

La Rosor, com la recorden al barri, va ser una de les pioneres que ja en temps del franquisme es van mobilitzar per defensar els drets de la dona. Una època en què l’avortament era clandestí i es reivindicaven centres de planificació familiar. Poveda sempre ha explicat que tot i que en aquell moment no tenien gaire participació a les juntes dins els moviments veïnals incipients, les dones eren molt actives ens les lluites i les reivindicacions d’equipaments i millores als barris. “Era una dona molt entranyable, se sumava a totes les reivindicacions, anava a totes les reunions que calguessin”, recorda José Luis Pico, de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira.

Sempre tenia la porta oberta de l’associació

Al anys 90, Roser Poveda va presidir l’Associació de Veïns en un dels moments més complicats. Era l’inici de la llarga lluita contra l’aluminosi que va durar dècades. “Va ser una presidenta exemplar que va obrir camí per als moviments del barri“, comenta Pico. “La Rosor sempre tenia la porta oberta del local de l’associació de veïns per a qualsevol problema”, afegeix.