L’alcaldessa, Ada Colau, reconeix que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la una part de l’impost de la plusvàlua, recaptat pels ajuntaments, és “una notícia preocupant” i que afecta de manera “greu” al pressupost municipal. Per al 2022, l’Ajuntament de Barcelona ha previst ingressar 180 M € amb aquest impost que es paga quan es ven, dona o hereta un immoble. “Confiem que el Ministeri d’Hisenda buscarà una solució per a les finances municipals”, ha afegit Colau.

La plusvàlua és el segon impost que aporta més ingressos a l’Ajuntament després de l’IBI. Aquest 2021, el consistori ha ingressat ja més diners dels que havia pressupostat. En concret, els comptes del 2021 preveien recaptar 157 M € i, de moment, ja se n’han cobrat 165. L’alcaldessa ha dit que la supressió d’aquest impost posa en evidència “l’infrafinançament dels municipis” i ha reclamat que quan es busqui una solució per la plusvàlua s’actualitzi l’aportació que l’Estat fa als ajuntaments perquè sigui adient a la quantitat de serveis que fan.

ERC reclama un ple extraordinari

El portaveu del Grup Municipal d’ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha demanat a Ada Colau la convocatòria d’un ple extraordinari, d’on en surti una proposta de tots els grups “el més unitària possible”. Els republicans culpen el Govern espanyol d’inacció durant els últims quatre anys, i li reclamen crear un fons de compensació per als ajuntaments. “Això és un drama i ha passat perquè el Govern espanyol ha estat quatre anys sense resoldre la situació”, ha afirmat Coronas.

Des de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, també reclama a l’executiu espanyol que resolgui aquesta situació de forma urgent. Assegura que el consistori no es pot permetre perdre aquests ingressos, i dubta que aquest divendres es pugui portar al plenari l’aprovació inicial d’unes ordenances fiscals que inclouen 180 M € que ara no es podran recaptar. Artadi ha recordat que aquesta qüestió està pendent de resoldre’s des del 2008 quan una sentència ja va deixar tocat l’impost de la plusvàlua.

El PP també exigeix una solució urgent

El futur d’aquest impost no només posa en alerta l’Ajuntament de Barcelona. L’alcalde de Madrid, Jose Luís Martínez-Almeida (PP), de visita a la ciutat, ha coincidit amb Colau que suprimir la plusvàlua és “un problema greu per als ajuntaments”. Acompanyat del líder municipal del PP, Josep Bou, Almeida ha demanat al Govern espanyol que passi “de les paraules als fets” i aporti una solució per treure els ajuntaments d’aquesta situació d’incertesa i poder fer “uns pressupostos realistes”.