Barcelona donarà un nou impuls als polígons industrials de l’Eix Besòs de cara als propers anys, amb l’objectiu de revitalitzar-ne l’economia i atreure empreses amb projectes d’economia verda i circular. Per fer-ho, el govern Colau-Collboni ha inclòs l’àmbit dels polígons del Bon Pastor, de la Verneda, del Torrent de l’Estadella i de Montsolís (aquest darrer, al terme municipal de Sant Adrià de Besòs) al projecte Superilla Barcelona. És una mesura de govern que es presentarà a l’oposició al plenari d’aquest mes d’octubre.

L’actuació de l’Ajuntament tindrà dues potes principals. D’una banda, la transformació urbanística de l’entorn, amb els mateixos criteris que s’han seguit a les darreres transformacions de la ciutat. Les primeres transformacions es faran a l’eix del carrer de Fra Juníper Serra i l’eix del carrer de Santander i el nou pont. I de l’altra, el govern municipal també preveu fer una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per actualitzar els criteris urbanístics dels polígons.

Més economia verda, menys magatzems

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, l’objectiu del reimpuls dels polígons és atreure petites i mitjanes empreses amb projectes subscrits a l’economia verda i circular:

Volem aprofitar aquest moment per convertir el Besòs en un punt clau de l’economia amb valor afegit, que no només hi hagi magatzems logístics
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

La intenció de l’executiu és que les primeres transformacions urbanístiques i els estudis per fer la MPGM estiguin llestos l’any 2023, just abans d’acabar el mandat actual. Els canvis als polígons se sumen a altres iniciatives que ha presentat l’Ajuntament de Barcelona per a l’àmbit econòmic del Besòs, com la compra de naus perquè passin a ser de titularitat municipal o la conversió de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz per combinar habitatge i activitat econòmica dins del recinte.