Aconseguir una feina i tenir tots els papers en regla són els dos maldecaps principals dels joves que migren sols a Catalunya. De fet, l’ONG Save the Children alerta que n’hi ha que acaben al carrer per no tenir ni una cosa ni l’altra. Segons dades recents de la Generalitat, a gairebé un 30 % dels nois estrangers se’ls perd la pista després de sortir del sistema de protecció al menor.

El director de Save the Children Catalunya, Antoni Pérez, explica que molts joves arriben amb papers originals del seu país i entren en un “bucle burocràtic” perquè s’han de verificar i tramitar altres permisos. Segons Pérez, en ocasions encara no ho tenen tot llest quan deixen els centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), compleixen els 18 i “la llei d’estrangeria els aboca a la indigència”.

Del carrer, al centre Maria Feixa

Dels joves que migren sols que acaben sense sostre, n’hi ha que viuen al centre municipal Maria Feixa, un espai específic per a joves sense llar. És el cas del Mohammed Azrouf: amb 17 anys va ingressar en un centre de Ceuta i, en complir la majoria d’edat, explica, van deixar d’ajudar-lo. Després de malviure per Barcelona, ara ja fa uns mesos que té sostre. “Seguiré endavant, estudiaré i miraré de trobar una feina […]. Vull ser mecànic”, relata.

El Mohammed a l'habitació del centre Maria Feixa.
El Mohammed a l’habitació del centre Maria Feixa

Una història semblant és la de l’Abdelhofyd Kchikeck. “Ho intentava cada dia, fins que vaig arribar a Espanya després de passar 36 hores sota un camió“, narra. L’Abdel va viatjar amb 19 anys i va ingressar en un centre de menors però, amb les proves d’edat, el van expulsar per tenir-ne més de 18. Ara viu al centre Maria Feixa i estudia un grau mitjà dedicat a la cura de persones dependents.

L'Abdel fulleja llibres de text a la seva habitació.
L’Abdel fulleja llibres de text a la seva habitació

El Govern espanyol prepara un pla nou

Malgrat les dificultats, tot plegat podria fer un gir perquè el futur d’aquests joves millori. Save the Children afirma que el Govern espanyol prepara ara un pla per assegurar la inserció laboral i un habitatge fins als 21 anys als nois que migren sols. També enllesteix un permís de treball que es tramitarà de manera automàtica quan compleixin els 16 anys.