La sequera a Barcelona i a Catalunya és una realitat des de fa mesos i, tot i les pluges dels últims dies, encara falten metres cúbics als embassaments de les conques internes per sortir-ne. Les restriccions, ara per ara, continuen i la ciutadania fa temps que intenta estalviar aigua per fer front a aquesta situació. Un dels mètodes que més habitatges estan posant en pràctica és l’emmagatzematge d’aigua per reutilitzar-la. Ara, els experts alerten que aquesta pràctica genera “un augment exponencial de focus de cria de mosquit”, incloses les espècies transmissores de malalties com el dengue, com és el cas del mosquit tigre.

Irene Lobato, investigadora i conservadora del Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha assenyalat en una entrevista al ‘bàsics’ que el mosquit tigre necessita molt poca aigua, de fet diu que en només l’aigua que queda als platets de les plantes poden criar en una setmana. Per això recomana “controlar aquests focus d’aigua, no deixar-los gaire temps i que no estiguin a la intempèrie”.

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el 70 % de l’activitat del mosquit tigre es concentra en jardins, terrasses i patis de propietat privada.

Un dels problemes que s’han detectat en aquests dipòsits domèstics és que no tenen tapes hermètiques que impedeixin la posta d’ous a les femelles de mosquit. “Són bones les mesures per estalviar aigua, però cal fer-ho correctament”, ha alertat Jorge L. Mederos, investigador i tècnic del Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Explica que no es pot fer de qualsevol manera, ja que l’aigua acumulada és l’entorn idoni per a la proliferació d’aquest tipus d’insectes.

72 casos de dengue registrats a Europa el 2023

L’augment de temperatures pel canvi climàtic ha afavorit la proliferació d’espècies invasores provinents de climes tropicals i transmissores de malalties. 72 casos de dengue es van registrar a Europa durant el 2023, una xifra que podria ser més alta si es té en compte que les infeccions primàries són asimptomàtiques i la notificació del dengue no és obligatòria en molts països.

Segons l’OMS, el nombre de casos notificats a tot el món entre el 2000 i el 2019 s’ha multiplicat per 10, passant de 500.000 a 5,2 milions en 192 països.

El virus del dengue es transmet per la picada d’un mosquit tigre femella infectat, una espècie que també transmet el virus del Zika i el chikungunya. “El mosquit tigre és transmissor de moltes malalties, ara endèmiques de països tropicals, però amb l’augment de les temperatures les podem acabar tenint aquí de forma autòctona”, alerta Lobato.

Reclamen una campanya per alertar la ciutadania

Els investigadors reclamen una campanya de conscienciació sobre la sequera i l’ús responsable de l’aigua, però també que s’insisteixi en el risc de crear “milions de potencials focus de cria de mosquits” a les llars.