Hospital Vall d'Hebron

(ACN/Redacció) L’Hospital Vall d’Hebron ha comunicat a la plantilla que no renovarà el contracte de 200 professionals eventuals, segons avança ‘El País’ i confirmen fonts del centre a l’ACN. Es tracta de contractes del període d’hivern que durant la pandèmia s’havien prorrogat, indiquen les mateixes fonts, però l’hospital no té aquest any els fons vinculats a la covid-19.

El gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar, va admetre fa uns dies que haurien d’ajustar la despesa en uns 33 milions d’euros (M €), ja que l’hospital no disposa de les partides de la covid-19 i, a més, ha d’assumir l’increment de la plantilla durant el 2023, amb les millores salarials del tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Ajust per redistribució de professionals

El tercer factor que determina aquest ajust és la redistribució dels professionals al sistema sanitari que vol impulsar el Departament de Salut per garantir l’equitat territorial. Així ho va explicar Salazar quan va reconèixer un “esforç de gestió” en la despesa ordinària aquest any en els comptes de l’hospital.

El gerent del Vall d’Hebron va indicar aleshores que l’hospital tenia un pressupost per al 2024 d’uns 980 milions d’euros (M €), uns 20 més que l’any passat. Des del centre destaquen que tenen el pressupost més alt de la història i la plantilla és més elevada que abans de la pandèmia.

SATSE discrepa de les raons al·legades per Vall d’Hebron

El sindicat d’infermeria SATSE Catalunya alerta que aquestes retallades pressupostàries “afectaran la qualitat assistencial”, l’“accessibilitat” als serveis de Vall d’Hebron i les llistes d’espera quirúrgiques, que augmentaran, adverteix. A més, el sindicat tem que el nombre de contractes que no es renovin augmenti fins als 400.

En un comunicat, SATSE manifesta “total desacord” amb les raons amb què l’hospital justifica aquest ajust: “Ni les millores del tercer acord ni l’equitat territorial són raons per deixar d’invertir en un dels hospitals referents de Catalunya”. “Ens han comunicat que els càlculs del que suposaven les millores s’havien fet sobre la plantilla existent al primer semestre del 2023 i que un creixement de contractes al segon semestre provoca que no quadrin els números. Això no té sentit, ja que la plantilla s’ha mantingut molt estable”, expliquen els delegats de SATSE Vall d’Hebron en declaracions recollides al comunicat.

El sindicat alerta que la qualitat assistencial “excel·lent” de l’hospital, gràcies a l’expertesa i especialització dels professionals, “no es pot veure desmantellada”.