Les entitats ecologistes Depana i Zeroport han denunciat a la fiscalia les obres dels nous accessos viaris i ferroviaris del port. Alerten que s’estan fent en terrenys del Prat de Llobregat contaminats amb residus cancerígens, i que fer-hi obres sense descontaminar-los és altament perjudicial per a la salut.

terrenys contaminats accessos port
Restes de crom hexavalent als terrenys del delta del Llobregat, on es fan les obres dels nous accessos del Port. Foto: Núria Llabina

Abocador il·legal amb elements cancerígens

Els terrenys estan a tocar de la llera del riu, que es va convertir en un abocador il·legal de l’antiga fàbrica PESA, entre els anys 60 i 80. Un dels elements tòxics que s’hi feien servir és el crom hexavalent, catalogat com a element cancerigen, i deixa una pàtina groga a la sorra. Fa 15 anys que Depana, entitat que defensa el patrimoni natural, denuncia la situació, però van quedar esglaiats en veure que a principis d’any es van començar a fer obres en aquestes terres.

És perillós per als treballadors de les obres, i per al medi ambient. Pot arribar a la platja, on es banya la gent, i als aqüífers del delta”
José García, vicepresident de Depana

El cas, a mans de la fiscalia

“Fiscalia ha de decidir què s’ha de fer ara. És un producte perillós per als treballadors de les obres, i per al medi ambient. Pot arribar a la platja, on es banya la gent, i contaminar-la, i també els aqüífers del delta”, ha apuntant José García, vicepresident de Depana. Lamenta que cap administració vol admetre que són terres contaminades perquè “qui ho admeti, haurà de pagar la descontaminació”.

terrenys contaminats accessos port
Pàtina groga que deixa el crom hexavalent al terreny on han començat les obres. Foto: Núria Llabina

Per ara, els crits d’alerta de les dues entitats no han tingut resposta. Apunten que s’ha de fer un càlcul real del nivell de contaminació que hi ha en una zona de tres hectàrees i més de dos metres de profunditat de terres contaminades abocades.