Rubén Serrano, periodista i activista LGTBI+, ha publicat ‘No estamos tan bien: nacer, crecer y vivir fuera de la norma en España’ (Temas de hoy, Planeta de Libros) un recorregut pels espais vitals on es manté la discriminació per orientació sexual i la identitat de gènere. Però si Espanya està al capdavant dels països amb una major acceptació de drets de les persones LGTBI+ amb un ampli marc legal perquè no estem tan bé:

Perquè aquest canvi legal no ha anat acompanyat d’un canvi social. Jo em puc casar però ens continuen pegant pel carrer, l’assetjament a les aules continua existint, hi ha moltíssim violència dins de la família, no diem al treball si som gais, lesbianes, bisexuals o transsexuals, perquè tenim por.”

Les dades són contundents: l’Observatori contra l’Homofòbia a Catalunya va recollir 161 incidents el 2019, un augment del 44 % respecte al 2018. El 2017 es van registrar 629 casos d’odi a Espanya per orientació sexual, dels quals el 3 7% van tenir lloc al carrer.

Socialment, quan no ets heterosexual ni ets cis t’assenyalen amb el dit, i és llavors quan s’activa el “mariconazo”, “bollera”, “travelo”… això és el que fa que no ens agradi explicar qui som ni a la feina ni a l’escola.”

Viure fora de la norma

El 2018 el moviment #MeQueer va omplir les xarxes de denúncies i de casos de discriminació per ser una persona LGTBI+. Rubén Serrano va ser l’impulsor del moviment #MeQueer a Espanya. Va recollir centenars de testimonis d’episodis de violència mitjançant les xarxes socials. Aquest llibre és una continuació, una investigació que es preveu amb entrevistes i dades de la situació que pateix el col·lectiu LGTB+. Rubén Serrano recull 33 testimonis que mostren què significa viure fora de la norma. Un llibre escrit perquè les persones que formen part del col·lectiu LGTBI+ coneguin totes les vulneracions que pateixen, però també per qualsevol persona que vol descobrir aquesta realitat.

El que pretén el llibre és iniciar una conversa activa amb els nostres agressors, les persones que ens insulten o qui no coneix la nostra realitat i utilitza els prejudicis.”