William Kentridge és una de les veus de referència en l’art contemporani internacional. Els seus dibuixos, tapissos, instal·lacions i curtmetratges s’han presentat en museus i institucions culturals d’arreu del món. Ara l’obra de William Kentridge arriba al CCCB. La mostra és una oportunitat única per veure algunes de les obres més emblemàtiques de Kentridge: tapissos de gran format, la impactant instal·lació audiovisual ‘More Sweetly Play the Dance’ i la sèrie completa dels onze curtmetratges d’animació ‘Drawings for Projection’. Però més enllà del que podem veure a l’exposició allò que fa interessant de Kentridge és justament ‘El que no està dibuixat’.

William Kentridge al CCCB

L’exposició presenta per primera vegada la sèrie completa d’onze pel·lícules d’animació ‘Drawings for Projection’, una sèrie que l’artista va iniciar l’any 1989 i que el va donar a conèixer internacionalment en el món de l’art. Kentridge va acabar ‘City Deep’, l’onzè film del projecte, durant el confinament i es pot veure per primer cop a Europa dins la mostra del CCCB. Els onze curtmetratges de la sèrie constitueixen una crònica crítica de la història sud-africana des de l’apartheid fins al present. Drawings for Projection són peces fetes amb una artesanal i laboriosa tècnica d’animació. Kentridge crea dibuixos amb carbonet i pastel que modifica esborrant, afegint i tornant a treballar els elements.

Angela Davis i ‘La cicatriu colonial’

En paral·lel a l’exposició ‘William Kentridge. El que no està dibuixat‘ al CCCB, es convida pensadors, escriptors i activistes de diferents geografies per a analitzar les cicatrius colonials que marquen la societat contemporània i pensar els reptes per al futur que aquest llegat ens imposa. La primera va ser el passat 26 d’octubre i la va protagonitzar Angela Davis. L’activista i defensora de drets humans va conversar amb Isabelle Mamadou, coordinadora de l’Equip per a la Implementació del Decenni Afrodescendent de les Nacions Unides a Espanya, l’activista panafricanista Jeffrey Abé Pans, coordinador del llibre ‘Cuando somos el enemigo. Activismo negro en España’, Basha Changuerra, militant antiracista, activista afrofeminista i una de les impulsores de l’organització AfroFem Koop i Marra Junior, tècnic d’intervenció social que parla de racisme i violència policial des de la seva posició de migrant senegalès a Espanya.