centre lgtbi

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha alertat que ha registrat un 20 % més d’incidències per LGTBI-fòbia el 2020 respecte al mateix període del 2019. El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, atribueix aquest increment al fet que “el confinament pel coronavirus ha fet més propers i impunes la violència i l’odi vers les persones LGTBI”. De fet, l’Oficina per la No Discriminació (OND) ja va detectar el mes d’agost un increment de les situacions per discriminació, agreujades pel confinament.

L’OCH va registrar 162 incidències el 2020. Entre aquestes agressions, l’observatori assenyala que s’ha produït “un increment significatiu de les incidències via internet i xarxes digitals, que arriben a representar un 16,6 %”. En aquest sentit, Eugeni Rodríguez ha destacat que “la situació de la pandèmia ha produït que l’odi es propagui per canals nous”. De fet, al principi del confinament l’OHC ja va reclamar una resposta col·lectiva per fer front a la situació d’emergència excepcional per la covid-19.

També han crescut les incidències relacionades amb l’àmbit de l’habitatge, que representen un 13 %. A més, del conjunt d’agressions físiques i verbals un 32 % s’han produït a la via pública.

Respecte a la incidència recollida per col·lectius, Rodríguez ha destacat “un increment significatiu en les incidències per transfòbia, majoritàriament cap a dones trans, que arriben a un 13,5 % del total“. Segons les dades de l’observatori, les incidències per lesbofòbia representen un 10 % del total, mentre que més d’un 60 % han estat reportades per homes gais i bisexuals.

Preocupació per la infradenúncia

Eugeni Rodríguez s’ha mostrat preocupat pel fenomen de la infradenúncia i ha demanat “un mecanisme per fer front a les agressions o discriminacions que continua patint el col·lectiu LGTBI”. En aquest sentit, ha demanat l’aprovació d’un reglament sancionador i ha assegurat que ha traslladat aquesta proposta al Parlament de Catalunya, el síndic de greuges i el govern de la Generalitat.

El coordinador tècnic de l’OCH, Cristian Carrer, ha reclamat “més inversions públiques i més recursos econòmics, materials i humans per treballar per erradicar l’LGTBI-fòbia”. També ha demanat “una coordinació més forta entre el teixit associatiu i les diferents administracions per a una implementació efectiva de les polítiques LGTBI”.