L’Òscar Broc ens proposa una secció per desconnectar de la realitat. Còmics per fer volar la imaginació, per viatjar a altres mons, per fugir encara que sigui mentalment d’aquests temps complicats que estem vivint. Tres novetats i un parell de sèries també d’actualitat que ens abstrauran amb les seves històries fantàstiques.


‘Mono de trapo’

Tony Millionaire. Barrett, 2020

Té l’aparença d’un còmic per a nens, però ‘Mono de trapo’ conté girs foscos i sinistres dirigits als adults. El seu creador, Tony Millionaire, és un dels autors de còmic més reverenciats als Estats Units. El llibre l’acaba de publicar l’Editorial Barrett i és una antologia amb les històries d’aquest mico de drap i els seus amics: un corb de drap borratxo, una nina sinistra i altres secundaris delirants amb els quals viu a una casa victoriana. Sembla un còmic de contes per a nens, però, atenció, perquè també està dirigit a un públic adult: les aventures que viuen el mico de drap i el corb alcohòlic sempre tenen un gir sinistre, un cop de volant que acaba amb imatge de caos, violència i humor molt negre. Aquesta combinació funciona, és una obra carregada de màgia i amb un punt macabra que fa volar la imaginació, fa riure i té molta tendresa. Una bona oportunitat, a més, per descobrir un dels historietistes nord-americans més importants, l’excèntric Tony Millionaire. Fins i tot Matt Groening, creador dels Simpsons, n’és un fan confés!


‘Este del Oeste’

Jonathan Hickman i Nick Dragotta. Norma, 2014 – 2020

‘Este del Oeste’ barreja western, ciència-ficció, fantasia, filosofia i romanticisme i és un cant a la imaginació desbocada. Ens situa a un món alternatiu, una Amèrica dividida en set nacions en la qual la Guerra de Successió ha tingut un altre desenllaç. Una Amèrica apocalíptica que tot i viure en un marc que recorda un western, disposa de tecnologia molt avançada. En aquest món seguirem ni més ni menys que la revenja i aventures d’un protagonista pàl·lid, un cowboy misteriós que recorda molt a Clitn Eastwood i que és un dels quatre genets de l’Apocalipsi, la Mort. La Mort ha renegat dels seus companys i emprèn un camí de revenja i destrucció contra forces que volen aturar-lo.
‘Este del Oeste’ és un prodigi imaginatiu, està carregat d’idees que et volen el cap, des del primer segon et submergeixes en els paisatges àrids d’aquesta Amèrica on trobes robots, pistoles làser i éssers superpoderosos. I tot això, amb una història d’amor de rerefons, molts apunts filosòfics, acció a dojo i un dibuix magnífic que posa la cirereta a un dels còmics més recomanables que trobareu al mercat si el que voleu es fugir de la realitat.


‘No te vayas sin mí’

Rosemary Valero-O’Connell. Astiberri, 2020

‘No te vayas sin mí’ recull tres històries en què l’autora nord-americana Rosemary Valero-O’Connell desferma tots els seus recursos i fa volar la imaginació sense límits. Fantasia i ciència-ficció es posen al servei dels sentiments i embolcallen històries melancòliques d’amor i pèrdua. A ‘No te vayas sin mí’ es recullen tres contes fantàstics en què la imaginació desencadenada s’imposa i fa partícip al lector d’un viatge oníric, romàntic i psicodèlic pels mons exhuberants i màgics que surten del llapis privilegiat d’aquesta autora. Per una part, sembla que tenim la fugida a mons fantàstics, però per l’altra sembla que les històries també enganxen perquè apel·len als sentiments. Són històries fantàstiques i de ciència-ficció. A una, la protagonista és una geganta adormida, a una altra, una nau espacial que funciona amb els somnis de gent com a combustible, i a la tercera, la protagonista creua un portal dimensional per trobar el seu amor. Imaginació desbocada, sí, però sentiments molt terrenals: amor, pèrdua, nostàlgia…


‘Head Lopper’

Andrew MacLean. Norma Editorial, 2020

‘Head Lopper’ és evasió en estat pur: aventures en un món fantàstic ple de monstres i bruixots amb un dibuix molt psicodèlic. Un univers esbojarrat, psicodèlic i ultraviolent de l’autor Andrew MacLean. Un còmic publicat per Norma, que tot just acaba de treure el tercer volum. El protagonista és un homenot que es guanya la vida matant i tallant el cap de monstres a canvi de diners, un paio monolític de qui no sabrem res i que té un company de viatge estrany, el cap tallat d’una bruixa que no pot morir i manté delirants converses amb el protagonista. Tot i ser un autor bastant nou, Andrew MacClean s’ha guanyat els elogis de crítica i autors. Perquè ‘Head Lopper’ és el còmic que llegeixen els autors de còmics (alguns d’ells amb els seus fills). És un còmic d’aventures i acció farcit d’humor negre, escenes impossibles de lluites contra monstres i, sobretot, el dibuix ultrapsicodèlic de l’autor, que li dona un acabat únic. Un còmic que et xucla de seguida en el seu món fantàstic: t’atrapa, et fascina i és addictiu. A més, el còmic millora a cada volum, el tercer per a mi és el més brutal de tots. I per acabar-ho d’adobar és un còmic que, tot i algunes escenes de decapitacions inevitables, es pot llegir en família.


‘Karmen’

Guillem March. Norma, 2020

El mallorquí Guillem March signa una obra que barreja sentiments i fantasia en una Mallorca al·lucinatòria. És un còmic que la protagonista del qual se suïcida només començar la història, però que ningú es deprimeixi, perquè ‘Karmen’, al final, és un conte ple de màgia i moments de tendresa enorme. La protagonista es diu Catalina i es talla les venes per culpa d’un desengany amorós. Durant el trànsit entre la vida i la mort, l’ànima de Catalina rep la visita de la Karmen, una noia curiosa amb el cabell rosa que duu una disfressa d’esquelet. Catalina i la seva acompanyant faran aleshores un viatge al·lucinogen i gairebé oníric per Mallorca, revisitant els moments clau que han dut a la protagonista a suïcidar-se. Evidentment, durant aquest periple astral passaran moltes coses i se’ns en revelaran d’altres sobre l’engranatge de la mort i la reencarnació. El dibuix de Guillem March és com viure en un somni: Catalina flota despullada pels carrers de Mallorca, les pàgines són tan evocadores que t’acabes emborratxant: és una de les experiències més immersives que ens ha donat el còmic espanyol aquest 2020 amb diferència. Molt recomanable!