Barcelona mou fitxa per garantir la supervivència del teixit cultural de la ciutat. L’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus ha obligat teatres, cinemes, museus i la resta d’equipaments a abaixar la persiana de manera indefinida. Per tal de pal·liar les pèrdues milionàries que patirà el sector, el tinent d’alcalde de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, ha anunciat aquest dimecres una desena d’iniciatives. En la mateixa compareixença, l’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat la col·laboració de l’Estat i el govern de la Generalitat. Entre les peticions a les altres administracions, destaca la demanda de reduir l’IVA cultural al mínim establert, el 0 %, com a mínim fins al desembre del 2020. La líder municipal ha dit que “la cultura és essencial i imprescindible per a Barcelona”.

Liquiditat per al teixit cultural

A banda de la rebaixa de l’IVA, el titular de Cultura al consistori també ha demanat que s’impulsin mesures fiscals i econòmiques des de Madrid i des de palau per tal que els afectats puguin fer front als pagaments. Subirats ha sol·licitat aportacions pressupostàries per garantir la liquiditat del teixit cultural. En aquesta línia, ha reclamat al govern central que es destinin els 25 milions d’euros pressupostats en el conveni de bicapitaliat a sufragar el dèficit que es creï durant l’estat d’alarma i així enfortir econòmicament els perjudicats.

El govern municipal també ha dirigit les demandes a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume. D’entrada, sol·licita la creació d’un espai de coordinacio entre administracions per abordar els estralls que pateix el món cultural durant la crisi. A més, demana que l’Institut Català de Finances obri una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros a interès zero o a cost molt baix per a les empreses que ho requereixin.

10 mesures municipals

L’Ajuntament també ha anunciat la posada en marxa de 10 mesures municipals per contribuir a la revitalització de la cultura barcelonina:

  • Subvenció extraordinària d’un milió d’euros a la cultura de base.
  • El Grec 2020 inclourà el màxim de produccions locals, del país i de la ciutat, que s’hagin suspès durant el període d’alarma. Per fer-ho possible, el festival allargarà la programació durant tot l’agost.
  • La Quinzena Metropolitana de Dansa s’ajorna al juliol. El certamen s’havia de celebrar des del 14 de març i es recuperarà a l’estiu amb espectacles al carrer. El Grec, el Districte Cultural i altres programacions de la ciutat inclouran algunes de les representacions.
  • Avançament d’honoraris a companyies i artistes de part dels espectacles i activitats programades i que han estat ajornades.
  • Un milió d’injecció a les biblioteques. L’Ajuntament invertirà aquests diners a ampliar el fons bibliotecari de Barcelona. Les obres es compraran a les llibreries de proximitat.
  • Potenciació de Sant Jordi. Tan bon punt es reprogrami la festivitat, es facilitaran a la Cambra del Llibre tots els permisos necessaris així com la pacificació de carrers. També es fixen el 20 i 21 de juny com a dates noves per celebrar el festival Món Llibre.
  • Reorganització de grans esdeveniments. L’Institut de Cultura de Barcelona ha obert un espai de coordinació per tal de reprogramar en el calendari els esdeveniments i festivals de música i assegurar que no es cancel·lin.
  • Ampliació del Districte Cultural. En la propera convocatòria s’hi inclouran espectacles suspesos durant la pandèmia.
  • Ajudes amb les taxes. Es dotaran de més diners les subvencions de l’IBI per a entitats culturals com els teatres, els cinemes, les llibreries i els espais de creació. També es crearan ajudes per sufragar el 100 % de les taxes de rodatges audiovisuals fins al desembre del 2020.
  • Priorització al suport cultural. Aspectes com les subvencions i les programacions vetllaran perquè es respectin aspectes com els contractes i l’ocupació.

Cultura des de casa durant el confinament

Mentre dura l’aïllament a casa de la majoria de la població, l’Ajuntament posa el portal Barcelona Cultura, del seu web, a disposició de totes les iniciatives públiques i privades que ofereixin cultura per internet. En aquest espai es podran fer visites virtuals als museus, escoltar ponències i concerts o gaudir d’espectacles de tota mena. Pel que fa a les iniciatives a les xarxes, Colau ha donat les gràcies als artistes que aquests dies amenitzen el confinament als ciutadans amb actuacions i ha afirmat que “la cultura ens ajudarà a sortir de la crisi”.