Celebrar un festival d’arts de carrer era un repte majúscul en plena pandèmia, però finalment el MAC Festival arrencarà amb més programació que mai. Un total de 150 companyies de l’escena local actuaran durant els dies de la Mercè amb propostes contemporànies de dansa, circ, titelles i teatre de carrer per a més de 38.000 espectadors repartits ens 13 escenaris a 10 districtes de la ciutat. L’aforament d’aquesta edició s’ha hagut de limitar per raons de seguretat i el públic, que accedirà als diferents recintes sempre amb mascareta, ha hagut de reservar prèviament la seva entrada a través d’internet. Uns condicionants que no han frenat l’ocupació, ja que en pocs dies ja s’havien esgotat la majoria d’espectacles.

 

Les Impuxibles, a la Ciutadella

Les Impuxibles serà una de les companyies protagonistes del Parc de la Ciutadella amb ‘Des-espera’, una peça de dansa teatre creada i interpretada per Ariadna Peya, Clara Peya i Marc Soler. Es tracta d’una reflexió sobre el que la societat s’espera (o no s’espera) de les persones que pren com a punt de partida una experiència personal: una relació heteronormativa amb diferència d’edat. L’espectacle, creat durant el confinament, està inspirat en el disc ‘Analogia de l’A-mort’, de Clara Peya, i és accessible per a persones sordes.

 

Una programació ampliada

Tot i que el gruix de la programació continua centrat en la línia contemporània enguany, el paraigua del MAC Festival s’ha expandit i incorpora altres propostes que han diversificat el cartell. D’una banda,  inclou 20 espectacles de la Quinzena Metropolitana de Dansa i de Món Llibre, que es van haver de cancel·lar a causa de les mesures per frenar la covid-19, així com altres muntatges que no es van poder veure presencialment a la Fira de Tàrrega. També fa una mirada especial als més petits, amb una programació infantil específica al Parc de Joan Miró i el Parc Central del Poblenou. Pallassos sense Fronteres han preparat 16 espectacles per a vuit interiors d’illa de l’Eixample, l’Ateneu Popular 9 Barris  ha programat dues propostes de circ a la plaça Trobada i, Parking Shakespeare, s’estrenarà a la Mercè en el seu escenari habitual, el Parc de l’Estació del Nord.

 

Presència internacional al MAC Festival

La limitació dels desplaçaments i la necessitat de contribuir a la recuperació de l’escena local fan que la presència internacional al MAC Festival 2020 sigui molt més reduïda que altres anys, amb l’excepció de propostes com ‘L’ADN del circ’, al Castell de Montjuïc, i espectacles com ‘Nautilus’, del neozelandès Trygve Wakenshaw.  La ciutat convidada d’enguany havia de ser l’Havana, que finalment ha hagut de posposar la seva visita a Barcelona per a properes edicions. La seva predecessora a la Mercè 2019, Beirut, també tindrà un lloc a la celebració a través d’una peça audiovisual de l’artista Assaad Awad, en què reflexiona sobre la situació que viu la capital libanesa després de les explosions del mes d’agost passat.

 

Més Mercè 2020