Un any més, en el marc de les Festes de la Mercè 2020, s’exposen els gegants i el bestiari de la ciutat en tres mostres repartides per Barcelona. Aquest dilluns ja va començar la mostra de gegants, i s’hi van sumar la mostra de dracs i bèsties, dijous, i el seguici popular, divendres. A continuació us n’expliquem els principals detalls.
La mostra de gegants
La Mostra de gegants es manté al Pati Manning de la Casa de Caritat, però enguany cal reservar entrada per internet. Els gegants també s’han adaptat a la pandèmia i lluiran mascaretes. L’exposició es pot visitar en franges de mitja hora, en grups d’un màxim de 20 persones, amb les mesures de seguretat corresponents. Aquesta edició compta amb un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat.
- Horari: del 7 al 25 de setembre, de les 10.00 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 19.30 h.
El seguici popular
L’exposició del seguici popular canvia l’emplaçament i aquest 2020 es pot veure a l’Ajuntament, que s’ha considerat un espai més apropiat per controlar l’aforament. Una altra novetat és que per primera vegada en formaran part els Falcons i el Ball de Bastons. A més, s’hi podran veure els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar, i els Capgrossos Macers. Aquests últims estrenaran maniquins fets expressament per a l’ocasió.
- Horari: de l’11 al 27 de setembre, de les 10.00 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 19.00 h.
La mostra de dracs i bèsties
Les bèsties de Barcelona tornen a El Born Centre de Cultura i Memòria, i per primera vegada s’hi veurà bestiari sense foc, com els Cavallets del Poble Espanyol, els Bouets i la Vaqueta del Raval; la Cuca Garlanda, de la Festa Major de Gràcia; el Falcó Niku, dels Falcons de Barcelona; els Cavallets petits, de l’Esbart Català de Dansaires, o els Cavallets Cotoners de Barcelona originals. Aquestes bèsties noves estan convidades per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, i no participen en correfocs ni desfilades.
- Horari: del 10 al 26 de setembre, de dimarts a diumenge, de les 10.00 a les 20.00 h.
La gran novetat d’enguany és l’aplicació per a dispositius Android anomenada Digibestial, que permet escanejar cromos i veure les figures del bestiari en 3D. Es farà pública dimecres 16.
D’altra banda, amb motiu de les commemoracions dels 700 anys del Corpus de Barcelona es faran dues xerrades sobre la relació entre el bestiari i aquesta festivitat. L’accés és gratuït, però cal reservar entrada.