Aquest dimecres, 29 d’abril, se celebra el Dia Internacional de la Dansa, en un ambient marcat pel confinament i la crisi dels espais escènics per la propagació de la covid-19. L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha iniciat una campanya en línia que convida tothom a ballar des de casa i compartir el vídeo a través de les xarxes amb l’etiqueta #BallemaCasaDID20.

Podeu ballar lliurement o també podeu intentar imitar alguna de les 11 millors coreografies de videoclips recents que hem seleccionat.

Quin és el millor videoclip amb coreografia de l’últim any?

1

‘Motivation’

Normani, 2019

L’excomponent de Fifth Harmony té previst publicar el seu àlbum debut en solitari aquest any i ja n’ha avançat aquesta cançó que ve acompanyada d’un videoclip que ret homenatge a vídeos musicals de finals dels anys 90 i principis dels anys 2000, com ‘Goodies’, de Ciara; ‘Crazy in love’, de Beyoncé”; “…baby one more time”, de Britney Spears, o ‘I’m real (remix )’, de Jennifer Lopez i Ja Rule.

2

‘How do you sleep?’

Sam Smith, 2019

‘How do you sleep?’, amb coreografia de Parris Goebel, estava pensada per aparèixer al proper àlbum de Smith, previst per publicar-se aquest juny amb el títol de ‘To die for’. L’artista ja ha anunciat que posposa el llançament del disc, que canviarà de títol i que tindrà com a single principal ‘I’m ready’, una col·laboració amb Demi Lovato que també ve acompanyada d’un videoclip amb coreografia.

3

‘Boy with luv (feat. Halsey)’

BTS, 2019

Les coreografies estudiades al mil·límetre són marca de la casa d’aquesta “‘boy band” de K-pop que té enganxades a milions d’adolescents del planeta. De fet, aquest videoclip amb coreografia de Son Sungdeuk i Quick Crew es manté com el vídeo musical més vist en línia en 24 hores amb 74,6 milions de reproduccions durant el primer dia de llançament.

4

‘Con altura’

Rosalía, 2019

Aquest videoclip amb Rosalía i el seu cos de ball femení ‘Las ocho rosas’, coreografiades per Charm La’Donna, es va convertir en el vídeo musical més vist del 2019 d’una artista femenina. A més, es va endur el premi a la millor coreografia als 36 MTV Video Music Awards.

5

‘Que tire pa’lante’

Daddy Yankee, 2019

En aquest videoclip, el cantant de Puerto Rico arriba a una ciutat desèrtica mig abandonada per organitzar una competició de ball amb coreografies de grups masculins, femenins, mixtes i, fins i tot, animats.

6

‘Cellophane’

FKA Twigs, 2019

Andrew Thomas Huang, col·laborador habitual de Björk o Tom Yorke, entre d’altres, dirigeix aquest videoclip amb elements fantàstics, en què FKA Twigs interpreta un solo impressionant de “pole dance” coreografiat per Kelly Yvonne.

7

‘Almeda’

Solange, 2019

La cantant va publicar el seu quart disc, ‘When I get home’, amb una pel·lícula de 33 minuts dirigida per ella mateixa, que acompanya les 17 cançons amb una narrativa contínua que explora diversos aspectes dedicats a la història de Houston, Texas. El fragment dedicat a la cançó ‘Almeda’ es va llançar per separat i va rebre tres nominacions als 36 MTV Video Music Awards, malgrat que no se’n va emportar cap.

8

‘Boy band’

Manel, 2019

La “boy band” catalana per excel·lència va presentar aquest videoclip dirigit per Stanley Sunday en què riuen d’ells mateixos i segueixen, amb una mica de trampa, una coreografia que recrea un videojoc.

9

‘Amarillo’

J Balvin, 2020

J Balvin no es complica en aquest videoclip del seu nou disc, ‘Colores’, i deixa el pes de la coreografia al cos femení de ball i també a unes pilotes de bàsquet.

10

‘Holy water’

Galantis, 2019

Un homenatge a la natació sincronitzada amb una coreografia de l’equip Aqualilllies, que actua davant de jurat i espectadors mentre l’aigua va canviant de colors i les banyistes surten de tant en tant de la piscina per cantar la lletra de la cançó a càmera.

11

‘No new friends ‘

LDS feat. Labrinth, Sia i Diplo, 2019

La fantasia és l’element més destacat d’aquest vídeo musical dirigit per Dano Cerny i coreografiat per Ryan Heffington, en què participa Maddie Ziegler, coneguda per exercir d'”alter ego” de la cantant Sia als seus videoclips.