Axel Vindenes cantant Kakkmaddafakka

Des de l’Àrtic us seleccionem cada setmana les novetats discogràfiques més destacades: discos nous, videoclips o singles d’artistes consolidats o descobertes interessants perquè les escolteu on i quan vulgueu. Aquí teniu les novetats musicals que destaquem aquest mes de desembre!


Setmana del 21 al 27 de desembre

1. Axel Vindenes

Something, 2020

La veu dels noruecs Kakkmaddafakka, presenta el segon single del que serà el seu primer treball discogràfic en solitari, un disc que té previst publicar abans de la primavera. La cançó es titula ‘Something’ i arriba acompanyada d’un videoclip realitzat per l’Ivan Salvador, càmera i director de videoclips, i protagonitzat per la periodista i model Tanit Cortés. I es que Axel Vindenes, un enamorat de Barcelona, ha escollit un soterrani de la ciutat per il·lustrar aquest tema que ens parla dels seus records personals i mescla el pop actual amb l’electrònica dels anys 80.


2. Nico Roig

Si no té cap sentit, 2020

Qui també estrena videoclip és Nico Roig, el de ‘Si no té cap sentit’, la cançó introductòria del seu darrer disc ‘Yo siempre sueño que sí’. Pel músic barceloní, aquest audiovisual representa “un viatge immersiu en els costats més obscurs de nosaltres, on trobar finalment una llum.” El tema forma part del seu quart àlbum, publicat recentment, i el més auto-referencial. Acostumat a explicar-nos tota mena d’històries, Roig ha decidit en el seu últim treball discogràfic indagar sobre sí mateix: des de simples converses a viatges espirituals; sempre amb humor i molta delicadesa.


3. Anna Ferrer

Toca timbal, 2020

La cançó ‘Toca timbal’ és una nadala popular menorquina que, com tot allò que es transmet de manera oral entre generacions, ha viscut infinitat de transformacions i vides paral·leles. Una d’aquestes és la que ens regala l’Anna Ferrer mentre prepara el seu nou disc. La cantant menorquina, col·laboradora de Clara Peya o de Salvador Sobral, entre d’altres artistes, ha fet una versió de ‘Toca timbal’, tal i com sona en el seu cap aquest particular desembre de 2020. El tema mescla folklore i electrònica, un tret característic que també trobem a ‘Tel·lúria’ (2017) ‘KRÖNIA’ (2019), els seus dos àlbums publicats fins ara.


4. Belle & Sebastian

What to look for in the summer, 2020

A banda de nadales, ara també és època de regals i això, discogràficament, es tradueix en la publicació de dos tipus de discos: el ‘Greatest Hits’ i els ‘Live’. A vegades, com en el cas d’aquest ‘What to look for in the summer’ de Belle & Sebastian, podem dir que estem alhora davant dels dos tipus: és un àlbum de grans èxits enregistrats en directe, el disc ideal per regalar aquestes festes. I amb raó, perquè aquest àlbum doble dels de Glasgow conté 23 temes entre els que hi ha clàssics seus com ‘Seeing Other People’, ‘The Fox In The Snow’, ‘The Boy With The Arab Strap’ o ‘Poor Boy’, entre d’altres. Cançons enregistrades durant la passada gira 2019 a ciutats com Barcelona, Filadelfia, Boston o Cleveland.


Setmana del 14 al 20 de desembre

1. Ferran Palau

Reflexe, 2020

El nou single de Ferran Palau, que arriba quasi per sorpresa, és la manera escollida pel músic de Collbató per tancar aquest 2020, un any amb molta ombra i poca llum, però, al cap i a la fi, amb llum. Així arriba aquest ‘Reflexe’, una nova cançó que, igual que un prisma, reparteix flaixos de color. El single ve acompanyat d’un videoclip realitzat per Òrbita i dirigit per Carles Pons. A més, formarà part de ‘Parc’, el cinquè disc de Ferran Palau esperat per al 19 de febrer.


2. Cabiria

DISCO-CAFÉ (feat. Josep Xortó), 2020

Benvinguts a un indret màgic on ballar i consumir cafeïna tota la nit. Cabiria ens presenta així el seu nou videoclip, el de la cançó ‘DISCO-CAFÉ (feat. Josep Xortó)’, realizat per Lucas Hernández Rovira. El resultat és un viatge acompanyats de Liza Minnelli, l’agent Cooper i Shrek, per l’interior del cap de l’Eva Valero, la jove cantant barcelonina que hi ha darrere el nom de Cabiria. El single de ‘DISCO-CAFÉ (feat. Josep Xortó)’, es publica amb tres remixes: els de Daniel Daniel, Fertita i Paco Moreno.


3. Marcelo Criminal

Momento de auténtica realidad, 2020

L’any 2016 Marcelo García, nom real de Marcelo Criminal, va començar a publicar les cançons pop que enregistrava al seu dormitori. Dos anys més tard, Carolina Durante i Amaia van versionar un d’aquests temes autoeditats: ‘Perdona (Ahora Sí que Sí)’, un èxit que va despertar la curiositat del públic i el respecte d’altres músics cap aquest jove murcià, creador de la cançó. Ara ens arriba el seu segon disc, ‘Momento de auténtica realidad’, editat pel segell independent Sonido Muchacho, un àlbum ple de melodies pop, introspecció, humilitat i cultura popular. És Marcelo Criminal la reencarnació del geni de Daniel Johnston?


4. Sam Berridge

Lost & Found, 2020

Deixant enrere el Regne Unit i la seva banda per a seguir un camí creatiu independent, Sam Berridge, va arribar a Barcelona l’any passat, després d’un inspirador viatge per Colòmbia, per convertir-se en un dels músics que acompanyen a la Núria Graham en els seus directes. Durant l’hivern de 2019, Berridge va gravar aquest ‘Lost & Found’, el seu àlbum debut, als Estudis Fonderola de Centelles. Aquesta setmana el disc ha vist la llum de la mà del segell Vida Records. Es tracta d’un disc que reflecteix la innocència pastoral de la seva infància a l’est d’Anglaterra, i les cançons líriques que li van permetre guanyar-se la vida a Londres.


Setmana del 7 al 13 de desembre

1. Stay Homas

Agua, 2020

Klaus Stroink, Guillem Boltó i Rai Benet formen Stay Homas, el grup icònic d’aquest 2020. Un fenomen musical amb milers de seguidors que va sorgir durant els mesos de confinament, quan compartien cançons des del terrat del pis que comparteixen a Barcelona. Ara publiquen ‘Agua’, el seu primer àlbum, que inclou una dotzena de temes, dels quals sis són inèdits. Totes les cançons del disc tenen un denominador comú: les han fetes tots tres junts i, segons expliquen els seus components, cada dia en un “mood” diferent.


2. Dorian & Pimp Flaco

Dual, 2020

Els barcelonins Dorian publiquen ‘Dual’, una cançó nova que acosta el grup de pop electrònic més internacional de casa nostra als sons urbans gràcies a la col·laboració del traper de Badalona, Pimp Flaco. Aquest és el primer tema que el grup publica després de la gira de presentació de ‘Justicia Universal’ (2018), el seu anterior disc, que els va fer girar per tot el continent americà i pels principals festivals i sales de l’estat espanyol. Ara, la banda es troba treballant en un nou àlbum que veurà la llum al llarg de 2021.


3. The Crab Apples

Me da igual, 2020

El trio barceloní The Crab Apples ja té videoclip per al single ‘Me da igual’, el cinquè avançament del seu proper disc. Es tracta d’un videoclip que, amb una estètica cinematogràfica, ens explica com se senten les integrants de The Crab Apples dins de la indústria musical. La Laia Alsina, la Carla Gimeno i la Laia Martí volen deixar clar que, per molt que sentin que no encaixen en els esquemes establerts i que la seva és una carrera de fons que s’està fent dura, aquí segueixen (i seguiran!), donant guerra.


4. The Boy From The South

Hi!, 2020

Al barceloní Pedro Balañá el coneixen a Londres, la ciutat on viu actualment, com el noi del sud. De fet, The Boy From The South és el nom artístic amb el que es presenta en el seu primer disc, ‘Hi!’, un EP que ha produït Brett Shaw, propietari de l’estudi de gravació ‘123 Studios’ on fa uns mesos Balañá va enviar les seves demos. I si aquests temes van enamorar a Shaw, productor dels dos darrers àlbums de Foals, potser també poden arribar als vostres cors.


Setmana del 30 de novembre al 6 de desembre

1. El Petit de Cal Eril

Com quan dormim / Close to me, 2020

Després de gairebé 60 concerts, El Petit de Cal Eril posa fi a la seva gira ‘Energia Fosca’, amb l’anunci de quatre noves dates i el llançament, en vinil, del single ‘Com quan dormim’. El disc inclou aquest nou tema de pop metafísic i la versió en català del clàssic de The Cure ‘Close to me’, a la cara B, que el grup ja va estrenar durant el primer confinament. Entre els nous concerts anunciats hi ha el del dia 12 de desembre a la Sala Barts quan el projecte musical que lidera Joan Pons Villaró acomiadarà el 2020 amb el públic barceloní i compartint escenari amb Ferran Palau.


2. Aiala

Fighting and Learning, 2020

El videoclip de ‘Fighting and Learning’, el primer avançament del segon disc d’Aiala, és una història de suspens a ritme de R&B. Aquest és l’estil musical que la barcelonina Jara Aiala, cantant i compositora, domina a la perfecció. L’any 2019, Aiala va debutar amb ‘Nothing Less Than Art’, un disc que es movia en els territoris de la música negra però explorant altres estils com el trap i les músiques urbanes. Haurem d’esperar un parell de mesos per descobrir com sona aquest segon treball; però ja podem gaudir ‘Fighting and Learning’.


3. Arctic Monkeys

Live At The Royal Albert Hall, 2020

Com ja sabeu, durant aquest 2020 la música en directe ha quedat en guaret. Així que, a l’espera que la pandèmia ens deixi tornar a gaudir dels concerts, podem deixar còrrer l’agulla del tocadiscs sobre qualsevol dels dos vinils de ‘Live At The Royal Albert Hall’. Un doble àlbum que recupera l’actuació dels Arctic Monkeys del 7 de juny de 2018 a la mítica sala de concerts de Londres. A més, els guanys econòmics d’aquest primer directe oficial de la banda de Sheffield, aniran a War Child, una ONG del Regne Unit que protegeix, educa i rehabilita a menors d’arreu del món que han experimentat el trauma d’un conflicte armat o patit l’horror d’una guerra.


4. Oriol Saltor i Jaume Saltor, dues guitarres

Catalunya Triomfant (les cançons catalanes de sempre), 2020

Un nou recull de peces tradicionals de la cultura catalana interpretades únicament amb guitarres? Doncs sí, després de la bona acollida del disc ‘Nova Cançó, dues guitarres’ (Discmedi, 2018), els germans Oriol i Jaume Saltor han reinterpretat himnes com ‘Els Segadors’, ‘El Virolai’ o ‘La Santa Espina’ transportant-les a unes sonoritats noves, amb uns ritmes trencadors.

Així, entre les 12 cançons escollides hi trobem ‘El Cant dels ocells’ a través del timbre de la guitarra clàssica; ‘El ball de la civada’ convertida en un blues enèrgic o ‘El meu avi’, amb un toc de guitarra flamenca.