En la cultura dels pobles amerindis, s’anomenava “berdache” a aquella persona que integrava els patrons de conducta que la societat atribuïa als dos gèneres, masculí i femení, fet pel qual també se’ls anomenava Two Spirits. Un concepte que ara dona nom a Berdache Gender Art Festival, que se celebra del 7 al 10 d’octubre a diversos espais del Districte Cultural de l’Hospitalet. Es tracta d’una programació d’arts visuals i escèniques que aplega artistes de diferents disciplines que aborden i investiguen el tema del gènere i la identitat des de perspectives tan diverses com els rols de gènere en la dansa, el lesbianisme durant la dictadura franquista o el procés de trànsit d’una persona trans.

El festival estava previst per al 28 de juny passat, Dia de l’Orgull, però es va haver de posposar i adaptar a causa de la pandèmia. Els espectacles musicals per a grans públics s’han hagut d’ajornar per a properes edicions i enguany s’ha optat per formats més petits i aforaments reduïts. La programació s’ha pensat en un format híbrid, de forma que es podrà seguir de forma presencial o en “streaming”. També s’ha habilitat la plataforma Berdache Viewing Room, on hi ha continguts en línia en exclusiva.

 

Tota la programació de Berdache Gender Art Festival

Carmen Muñoz, Fernando López i Pol Jiménez (dansa)
Data: dimecres, 7, a les 20 h
Lloc: Industrial Akroll

‘Una llum tímida’, de La Cicatriz (teatre)
Data: dijous, 8, i divendres, 9, a les 20.30 h
Lloc: Teatre Joventut

Trans & intersex showcase (teatre + taula Rodona)
‘Espolsant la pols’, d’Eloi Martín
‘Que no salga de aquí’, de Laura Vila Kremer, Raquel Loscos, Víctor Ramírez i Cristina R
Data: divendres, 9, a les 20.30 h
Lloc: El Pumarejo

‘Colorete colorado’, de Personaje Personaje (taller infantil)
Data: dissabte, 10, a les 12 h
Lloc: Planta Uno

María Sevilla, Mariana Spada i Raquel Santanera (poesia)
La Sullivan presenta: ‘Feliçment degenerades’
Data: dissabte, 10, a les 17.30 h
Lloc: Planta Uno

 

Tornen els dimarts a They Say

They say all the way és una plataforma artística que vol visibilitzar artistes i projectes queer de la ciutat a través d’exposicions, trobades i actuacions escèniques. La programació, que es va haver d’aturar a causa de la pandèmia i va seguir durant el confinament en format en línia, ja ha tornat a ocupar els dimarts presencials el Candy Darling Bar amb les mesures de seguretat derivades de la crisi sanitària. L’esperit, però, no ha canviat. Els vam visitar en un dels últims dimarts prepandèmia en què el públic encara hi assistia sense mascareta ni distància social. Una vetllada en què es van poder veure obres d’Eli del Oro, Lipka Riley i Alex Hary i en què Personaje Personaje convidava Elena Ramírez (Ken Pollet) al seu ‘En lengua travesti’.