Tot i la pandèmia, tot i els rebrots, les mesures, les precaucions… el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, el Festival de Sitges, arriba a la 53a edició. En una edició atípica, parlem amb Desirée de Fez i Josep Maria Bunyol de com serà aquest festival en temps de coronavirus.

Tapa’t la boca

La 53a edició del Festival de Sitges se celebrarà entre mesures de seguretat motivades per la pandèmia. L’aforament es reduirà al 70 %, el públic assistirà amb mascareta, la Zombie Walk queda cancel·lada i s’han ampliat les projeccions al diumenge, per augmentar-ne el número. A més, aquest any el festival ofereix una versió en línia, amb 150 dels 250 títols que programarà l’edició presencial, que es podran veure a través del seu web a partir de demà, dia 8. Això sí, per mantenir la sensació d’exclusivitat del festival, l’accés a l’edició en línia quedarà reduït a un nombre d’entrades determinat i circumscrit a l’àmbit estatal.

7 pel·lícules que no us podeu perdre a Sitges 2020

‘El gabinet del doctor Caligari’

Robert Wiene, 1920

El film que homenatja Sitges aquest any, el títol que inaugura l’expressionisme alemany al cinema i que es considera, sovint, com el primer llargmetratge de terror. El relat d’un hipnotitzador que utilitza els seus poders per enviar un monstruós zombi a matar es converteix en una al·legoria sobre el poder però, també, sobre les malalties mentals. Imprescindible, sempre.

Cinema Prado, el 9 d’octubre a les 11.30 h

‘Malnazidos’

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro, 2020

Una colla de soldats republicans i una altra de soldats franquistes hauran de fer front a un enemic comú: els zombis. Alguns podríem pensar que entre morts vivents i feixisme, no tindríem tan clara l’opció, però en tot cas aquest és l’argument del film inaugural de l’edició d’enguany: una comèdia que ens mostra la Guerra Civil Espanyola amb una perspectiva poc habitual al nostre cinema.

Auditori Melià, 8 d’octubre, a les 12.15 h i, 10 d’octubre, a les 16.15 h

Cinema Retiro, 8 d’octubre, a les 22 h 

‘Relic’

Natalie Erika James, 2020

Una dona gran marxa de casa, desorientada. Quan hi torna, al cap d’uns dies, sembla una altra. És una demència el que comença a consumir a tota la família, o és una altra cosa? ‘Relic’ ens proposa la destrucció d’un nucli familiar en clau de terror.

Auditori Melià, 12 d’octubre, a les 8.30 i a les 22.15 h

Cinema Retiro, 13 d’octubre, a les 22 h

‘Saint Maud’

Rose Glass, 2019

La Maud és una assistenta tímida que comença a cuidar una ballarina que ha de fer repòs per una lesió. Però el que vol aquesta noia, més que cuidar el cos, és salvar l’ànima… amb els mitjans que calguin. Rose Glass signa un dels treballs més aplaudits del cinema de terror d’aquesta temporada, i constata que, d’un temps ençà, alguns dels millors títols del gènere tenen noms femenins.

Tramuntana Melià, 8 d’octubre, a les 17 h

Cinema Prado, 9 d’octubre, a les 22 h i, 15 d’octubre, a la 1 h

‘Host’

Rob Savage, 2020

Es pot fer una sessió d’espiritisme per Zoom? Es pot fer. És recomanable? No. Aquesta és la premissa de ‘Host’, un film rodat durant el confinament amb els actors connectant-se a través d’aquesta aplicació de videotrucades. El resultat està causant furor allà on s’ha pogut veure.

Cinema Prado, 13 d’octubre, a les 19.30 h

Tramuntana Melià, 18 d’octubre, a les 22.30 h

‘Un efecto óptico’

Juan Cavestany, 2020

L’Alfredo i la Teresa són de Burgos i viatgen a Nova York. Però segur que no s’han equivocat de ciutat? Només un cineasta com Juan Cavestany podia elaborar una història amb aquest material, una comèdia surrealista i existencialista com les que tan bé li surten al seu autor.

Tramuntana Melià, 9 d’octubre, a les 16.45 h

Cinema Prado, 10 d’octubre, a les 22.30 h

‘Mandíbules’

Quentin Dupieux, 2020

Dos tipus més aviat idiotes troben una mosca gegant al maleter del seu cotxe. Us podríem avançar més coses, però el cineasta Quentin Dupieux, un habitual de Sitges, és d’aquells que millor seure a la butaca i gaudir amb les seves bogeries. Si teniu la ment una mica oberta, us ho passareu molt bé.

Auditori Melià, 9 d’octubre, a les 11.15 i a les 22.30 h

Cinema Retiro, 10 i 18 d’octubre, a les 22.15 h