La Sònia Rescalvo Zafra era una dona trans de Cuenca que va venir a Barcelona a buscar feina en el món de l’espectacle. Va fer-se un lloc al paral·lel actuant a El Molino i l’Arnau.

Anar a Tocar el tambor

El President de l’Observatori contra l’homofòbia, Eugeni Rodríguez, relata com el 6 d’octubre de 1991, la Sònia i la seva amiga Doris estaven a la glorieta dels músics del Parc de la Ciutadella, quan un grup de joves ‘skins’ d’ideologia nazi les va apallissar. Van matar a la Sònia i van deixar en coma la Doris. També van agredir, a l’hivernacle del parc, una persona sense sostre a la qual  van deixar cega .

En aquells anys dels principis dels 90 era un moment de ressorgiment d’aquests grups feixistes vinculats al futbol que sortien de nit a “tocar el tambor”, que volia dir que picaven amb les botes reforçades amb la punta de ferro el cap de les seves víctimes .

Els autors del crim de Sònia

Els Mossos van centrar la investigació en Hèctor López, a qui van punxar el telèfon per comprovar que presumia de conèixer als autors del crim en una conversa. El van detenir juntament amb el seu germà Isaac i quatre atacants: Pere Alsina, David Perlade, Andrés Pascual i Oliver Sánchez, tots ells menors d’edat.

Tres dels acusats, Héctor López Frutos, Pere Alsina i David Parladé van ser condemnats a 65 anys de presó cadascun per l’assassinat consumat de la Sònia i per l’assassinat frustrat de la Doris; Andrés Pascual, Oliver Sánchez i Isaac López Frutos van ser condemnats a 35 anys i 4 mesos de presó pels mateixos delictes, però amb l’atenuant de minoria d’edat.
Se’ls va aplicar l’atenuant d’embriaguesa i l’agreujant de nocturnitat i el Tribunal Suprem va rebaixar les penes al 1997 a la meitat, canviant la qualificació d’assassinat a homicidi, en valorar que no es va aplicar correctament el concepte de traïdoria. El 2011, a excepció de dos d’ells, tots estaven en llibertat.

El crim de Sònia, un delicte d’odi

El judici per l’assassinat de Sònia Rescalvo va acabar amb una sentència que determinava que es tractava d’un delicte d’odi. El cas de la Sònia va fer despertar el col·lectiu LGTBI per cercar eines legals contra l’homofòbia, El seu cas es va convertir en un símbol d’aquesta comunitat per demanar que no s’abaixi la guàrdia contra l’homofòbia i la discriminació que exerceixen els grups feixistes.

La glorieta de la Sònia Rescalvo

L’Ajuntament va batejar la glorieta on van assassinar la Sònia amb el seu nom i cada any s’hi celebra un acte en record a Sònia Rescalvo per l’aniversari de la seva mort. A més de la glorieta de la Transsexual Sònia, hi ha un monument en memòria a la lluita pel reconeixement d’aquest col·lectiu. L’escultura es va inaugurar el març del 2011 i és un triangle rosa, el símbol que posaven els gais als camps de concentració nazis.