La Sònia Rescalvo Zafra era una dona trans de Cuenca que va venir a Barcelona a buscar feina en el món de l’espectacle. Va fer-se un lloc al paral·lel actuant a El Molino i l’Arnau.

Anar a Tocar el tambor

Com relata el President de l’Observatori contra l’homofòbia, Eugeni Rodríguez, la Sònia i la seva amiga Doris estaven a la glorieta dels músics del Parc de la Ciutadella, quan un grup de joves ‘skins’ d’ideologia nazi les va apallissar. Van matar a la Sònia i van deixar en coma la Doris. També van agredir, a l’hivernacle del parc, una persona sense sostre a la qual  van deixar cega .

En aquells anys dels principis dels 90 era un moment de ressorgiment d’aquests grups feixistes vinculats al futbol que sortien de nit a “tocar el tambor”, que volia dir que picaven amb les botes reforçades amb la punta de ferro el cap de les seves víctimes .

Els Mossos van centrar la investigació en Hèctor López, a qui van punxar el telèfon per comprovar que presumia de conèixer als autors del crim en una conversa. El van detenir juntament amb el seu germà Isaac i quatre atacants: Pere Alsina, David Perlade, Andrés Pascual i Oliver Sánchez, tots ells menors d’edat.

L’assassinat de Sònia, un delicte d’odi

El judici per l’assassinat de Sònia Rescalvo va acabar amb una sentència que determinava que es tractava d’un delicte d’odi. El cas de la Sònia va fer despertar el col·lectiu LGTBI per cercar eines legals contra l’homofòbia, El seu cas es va convertir en un símbol d’aquesta comunitat per demanar que no s’abaixi la guàrdia contra l’homofòbia i la discriminació que exerceixen els grups feixistes.

La glorieta de la Sònia Rescalvo

L’Ajuntament va batejar la glorieta on van assassinar la Sònia amb el seu nom i cada any s’hi celebra un acte en record a Sònia Rescalvo per l’aniversari de la seva mort. A més de la glorieta de la Transsexual Sònia, hi ha un monument en memòria a la lluita pel reconeixement d’aquest col·lectiu. L’escultura es va inaugurar el març del 2011 i és un triangle rosa, el símbol que posaven els gais als camps de concentració nazis.