Alfons Borrell

(ACN) El pintor Alfons Borrell ha mort aquest dimarts als 89 anys. Borrell va ser un destacat representant de l’abstracció pictòrica a Catalunya. La seva obra forma part de col·leccions de museus com el MACBA i fundacions com Vila Casas, i va exposar en multitud de museus i sales. La Fundació Joan Miró va acollir el 2015 la seva darrera gran mostra.

Barceloní de naixament, es va traslladar a Sabadell sent un nen i és un dels artistes més reconeguts de Sabadell. Als 89 anys, Borrell encara estava actiu. De fet, encara no fa una setmana es va presentar el seu projecte Capella blava, a l’antic monestir de les Carmelites a Sabadell.

Formació a l’Escola de Belles Arts de Barcelona

Alfons Borrell es va formar als anys 50 amb Hermen Anglada i Camarasa a Mallorca, i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Als 60 va formar part del Grup Gallot, un col·lectiu creat a Sabadell.

Molt amic de Joan Brossa i d’artistes com Perejaume, al llarg de la seva extensa trajectòria, la seva aproximació a l’abstracció pictòrica es va consolidar i va esdevenir la seva marca artística.

Entre els reconeixements a la seva obra pictòrica, hi ha el Premi GAC honorífic, que li van atorgar el 2014 les galeries catalanes. Un guardó que també han rebut artistes com Jaume Plensa o Antoni Tàpies.

La seva obra a Barcelona

Borrell va exposar de forma individual en diverses sales i museus catalans, el més destacat dels quals va ser la Fundació Miró, en dues ocasions. La darrera, l’any 2015 i comissariada per Oriol Vilapuig, portava per títol “Alfons Borrell. Els treballs i els dies”. També va visitar galeries de París, Nova York, Tòquio i Palo Alto (Califòrnia).

La seva obra va participar també en nombroses exposicions col·lectives en institucions de renom com el MACBA, el Centre Georges Pompidou de París o el Museum of Contemporary Art de Filadèlfia. D’altra banda, va realitzar algunes intervencions públiques, entre les quals destaca el mural de grans dimensions que l’any 2010 va crear per al vestíbul de la remodelada sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès.

Precisament, l’Ateneu ha estat una de les institucions que ha mostrat el condol per la mort del pintor a les xarxes socials.

Ho han fet també la Fundació Vila Casas, el MACBA o la Galeria Joan Prats. Des del Departament de Cultura n’ha lloat la “radicalitat pictòrica”.