Anna Oswaldo (la Haia, 1965) va arribar a Barcelona als anys 90 i es va fer un nom fotografiant artistes i escriptors de l’època, potser no la coneixereu però segur que heu vist alguna vegada els seus retrats de Roberto Bolaño o Juan Marsé però, vist des del present, aquest conjunt de fotografies d’aquella Barcelona mostra un retrat homogeni format només per homes blancs. I si aquesta experiència és repetís avui? Qui produeix pensament crític a Barcelona? Aquesta és l’exposició que podem veure a La Virreina fins al 23 de maig amb retrats de Sílvia Albert, Maria Sevilla, Najat el Hachmi, Juana Dolores, Tania Adam, etc. A més, també podem veure una exposició de fotografies d’Afra Rigamonti, textos del filòsof Santiago López Petit i les gravacions que durant 15 anys Jo Sol (Barcelona, 1968) ha anat fet per diferents països, com ‘La noche incandescente. Viaje al fondo del querer vivir’.

Anna Oswaldo i la cultura de Barcelona

Anna Oswaldo fa retrats amb blanc i negre, llum natural i càmera analògica i sempre aconsegueix captar un moment sincer del protagonista que resumeix la seva personalitat amb només una imatge: la poetessa i artista Juana Dolores amb les cames obertes amb una postura de seguretat, de tenir molt clar el seu lloc al món o Semolina Tomic amb una postura animal que denota la seva energia per lluitar contra les institucions, però també Brigitte Vasallo, Najat el Hachmi, Itziar González, Diego Marchante, Oriol Vilapuig, Tania Adam, etc.

Jo Sol, Afra Rigamonti i Santiago López Petit

Aquesta exposició aplega tres veus diferents i un mateix viatge. Les veus són les del cineasta Jo Sol (Barcelona, 1968), la fotògrafa i muntadora Afra Rigamonti (Milà, 1975) i el filòsof Santiago López Petit (Barcelona, 1950). El viatge és una travessia física i existencial que recorre diversos llocs del món i, simultàniament, certes vores del pensament. Filmacions, fotografies i paraules constitueixen els vocables a través dels quals s’expressa la mostra, que tradueix al llenguatge museogràfic la pel·lícula ‘Nos queda la noche. Viaje al fondo del querer vivir’, que podem veure al cinema Maldà.