El carrer dels Tallers, al barri del Raval, va ser el primer escenari on va viure un jove Bolaño abans de consagrar-se com un dels escriptors xilens més internacionals.

Xile i Mèxic

Bolaño va néixer a Xile i va viatjar amb la seva família a Mèxic l’any 1968. El 1973 va realitzar un viatge per l’Amèrica Llatina, que va resultar iniciàtic. Va tornar a Xile poc abans del cop d’estat militar. Uns dies més tard, va ser detingut mentre feia un viatge a Concepción. Un cop alliberat, se’n va tornar a Mèxic i va començar a desenvolupar la seva tasca poètica reunint al grup del Infrarealistes.

Els anys de Barcelona

L’any 1977, Bolaño va viatjar a Barcelona on ja era la seva mare, en un pis a la Gran Via. Posteriorment, es va traslladar al seu estudi del Raval.

Si bé, ja havia fet una feina de certa importància literària a Mèxic, va arribar a Barcelona com un perfecte desconegut. Bolaño era una persona espartana. Gairebé no tenia diners ni per roba, però estava disposat a passar gana per tal de dedicar-se a la literatura. Va ser aquí on va desenvolupar la feina narrativa que posaria la base de la seva poètica i la seva literatura.

La seva vida social era força activa i es reunia als bars amb amics de tot arreu. Així es va començar a formar un grup d’escriptors i altres artistes que voltaven pel Raval acumulant experiències vitals per plasmar a les seves obres. Un dels bars que funcionava com a punt de trobada era el Cèntric, com assenyala Antoni Garcia, escriptor i amic de Bolaño. Garcia recorda que quan baixava al bar, Bolaño es prenia alguna cosa, xerrava de literatura o llegia, però mai no escrivia. Això ho feia a l’estudi. També recorda que de tant en tant, anaven a jugar als futbolins del carrer dels Tallers.

Per fi, la pau, a Blanes

Barcelona proporcionava a Bolaño bones històries, però no la pau que li calia per escriure. Així que se’n va anar a Girona amb Carolina López, amb qui es va casar. Després se’n van anar a Blanes, on van tenir fills, als quals Bolaño considerava la seva pàtria. Allà va escriure “Prosa de otoño en Gerona”, l’any 1981.

El 14 de juliol del 2003, Bolaño va morir a l’hospital de la Vall d’Hebron a causa d’una malaltia que arrossegava de feia anys. Ho va explicar Marcelo Dinalli, filòsof i escriptor, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’ al 2017.