Avui parlem de sèries que es basen en passats traumàtics dels quals els personatges no poden escapar. Un perfecte punt de partida per vestir casos criminals i al mateix temps per aprofundir en els matisos dels personatges.

1. ‘Mare of Easttown’


Brad Ingelsby

HBO, 2021

Un molt bon exemple és una de les sèrie més interessants que s’han estrenat darrerament: ‘Mare of Easttown’, produïda i protagonitzada per Kate Winslet a HBO. Ella és l’ànima d’aquesta sèrie policíaca que posa una especial atenció en l’aspecte dramàtic. Està situada en una comunitat rural plena de secrets i en què bona part dels seus personatges tenen una realitat força precària. La protagonista, que ja és àvia malgrat que té poc més de 40 anys, es veu abocada a haver d’afrontar el passat. Per un costat, perquè en el seu dia va ser una estrella del bàsquet que prometia molt, però que ara és una policia amb molts problemes personals. De l’altra, quan apareix el cadàver d’una jove mare soltera, es reobren les velles ferides del cas d’una adolescent desapareguda que la protagonista mai no va poder resoldre. És una sèrie interessantíssima i molt ben interpretada.

2. ‘Traces’


Amelia Bullmore

Filmin, 2019 – en emissió

Els casos criminals amb ecos del passat són tot un clàssic del gènere i és que hi ha alguna cosa molt pertorbadora a evocar crims no resolts de fa molts anys. Una sèrie que també ho fa, i enganxa molt fent-ho, és la britànica ‘Traces’, en què la protagonista és una noia que vol aclarir el brutal assassinat de la seva mare. Aquesta sèrie a vegades força una mica la credibilitat dels fets, perquè apareixen personatges que són convenientment explicatius per fer avançar la trama, però igualment és una nova demostració que la televisió britànica és la millor a l’hora de crear thrillers addictius. La protagonista treballa de tècnica de laboratori i s’adona que el cas que utilitzen d’exemple per a un tutorial de la feina és el de la seva mare. És així com comença a investigar el seu propi passat i descobreix que tant el seu pare com les seves persones més properes no li van dir tota la veritat.

3. ‘Them’


Little Marvin

Amazon, 2021

Parlem d’intriga, però també hauríem de parlar de terror, perquè furgar en el passat sempre pot fer por. Aquest és l’eix de la nova sèrie d’Amazon, de la qual trobo que no se’n parla prou. Porta per títol ‘Them’ i és una sèrie que aprofita els terrors domèstics per parlar de racisme. L’acció se situa als anys 50, quan una família afroamericana se’n va a viure a un barri residencial ple de veïns blancs, benestants i profundament racistes. Els protagonistes hi arriben perquè volen superar un episodi molt traumàtic i terrorífic que va acabar amb la mort del seu fill petit. Però a banda del rebuig que desperten entre els seus veïns, s’adonen que una entitat sobrenatural insisteix a manifestar-se tant a dins com a fora de casa seva. És una sèrie que s’assembla molt, potser massa, a les pel·lícules de Jordan Peele, però que quan es proposa fer por, en fa molta, i tots els seus intèrprets estan fantàstics.

4. ‘Detrás de sus ojos’


Steve Lightfoot

Netflix, 2021

Aquestes sèries sobre el passat a vegades amaguen informació clau que l’espectador va descobrint a mesura que avança la trama i molts cops la línia que separa la sorpresa de la manipulació és molt, molt fina. És el que passa amb un dels grans èxits recents de Netflix, ‘Detrás de sus ojos’. L’eficàcia de la trama es basa en un gir que per descomptat no revelarem, i que és veritat que és impactant, però tot plegat és tan al·lucinat que no pots evitar fer-te un tip de riure quan penses en el que el motiva. També és cert que la sèrie aconsegueix enganxar-te i que, si deixes la lògica a banda, fins i tot té gràcia. És la història d’una noia que s’embolica amb el seu cap, un psicòleg casat amb una dona molt enigmàtica, i acaba fent-se amiga d’ella. A partir d’aquí, la història es basa en les conseqüències d’un passat molt turbulent que no es desvela fins al darrer episodi.

5. ‘Falcon y el Soldado de Invierno’


Malcolm Spellman

Disney Plus, 2021

El passat i les reflexions que comporta és un tema que va més enllà del thriller i que, fins i tot, acaba essent la raó de ser de sèries que, per gènere, mai no hauries pensat que ho enfocarien amb tant rigor. És el cas de ‘Falcon y el Soldado de Invierno’. Aquesta sèrie de sis episodis reprèn la trama de les pel·lícules del Capità Amèrica, que de per si ja és un personatge que s’emmirallava constantment al passat i els seus ressons. Però la sèrie, en lloc de limitar-se a ser una continuació, ha decidit ser també una denúncia de l’impacte del racisme a la cultura popular. Pot un home negre ser un superheroi tan reconegut com un home blanc? Aquesta és la pregunta que es fa aquesta història, i només per això ja paga la pena veure-la. La seva exploració del racisme estructural a l’imaginari nord-americà és tan oportuna com solvent

6. ‘La serpiente’


Richard Warlow i Toby Finlay

Netflix, 2021

Les sèries també ens permeten descobrir episodis traumàtics de la memòria col·lectiva, com passa amb ‘La serpiente’, un altre èxit de Netflix, basat en un fet real que poca gent coneixia. És una de les coses que més desarmen d’aquesta magnífica sèrie de producció britànica, que Charles Sobhraj sigui real i que fos capaç de fer tot el que s’hi explica. És la història de com aquest estafador establert al sud-est asiàtic durant els anys 70 acollia i després matava els viatgers de coneixia per tal de quedar-se amb els seus diners. La sèrie se centra en els seus mètodes i la seva malaltissa relació amb la seva dona, que va ser una de les claus del cas. En aquest sentit, les interpretacions de Jenna Coleman i Tahar Rahim són un dels atractius principals de ‘La serpiente’, que aconsegueix que estiguis tens durant tots els seus vuit episodis.

7. ‘El inocente’


Oriol Paulo

Netflix, 2021

Aquest divendres s’estrena a Netflix l’esperada ‘El inocente’, dirigida pel català Oriol Paulo. La sèrie està basada en una novel·la de Harlan Coben. És la història d’un home que ha estat a la presó per haver-ne matat un altre en una baralla. Nou anys després, quan ja ha refet la seva vida, rep una misteriosa trucada relacionada amb el seu passat que converteix la seva existència en un veritable malson. El repartiment, de luxe, compta amb Mario Casas, Aura Garrido, Alexandra Jiménez, José Coronado i Miki Esparbé.