És la segon any ja que la pandèmia impedeix les celebracions presencials al carrer del Dia Internacional de la Dansa, amb què cada 29 d’abril diferents entitats de la ciutat organitzen activitats per visibilitzar la professió i reivindicar les mancances. Si durant el confinament de l’any passat, els ballarins i ballarines van omplir les xarxes de vídeos en què apareixien ballant a casa, enguany l’Associació de Professionals de la Dansa ha abraçat el format audiovisual i ha tornat a traslladar la festa a la pantalla. Aquest cop, però, a través de 10 peces de dansa filmada dirigides pel coreògraf i ballarí Pere Faura.

Les reivindicacions el DID 2021

El manifest audiovisual del 2021 aborda a través del cos i la paraula d’una quinzena de professionals temes que preocupen al sector com la criminalització del ball durant la pandèmia, la precarietat, la sobreproducció de baixa qualitat, la desaparició dels circuits d’exhibició, la hiperburocratització de la gestió, la corrupció en espais de programació, l’absència de la dansa en l’educació, l’edat de jubilació, el racisme, el masclisme i l’abús de poder, entre d’altres.

A través d’una sèrie de solos i duets, combinats amb entrevistes, els vídeos intenten mostrar la diversitat de gènere, edat, estils i procedències de l’escena barcelonina, representada en les figures de Roser Tutusaus, Anna Rubio, Olga Cobos, Nicolás Ricchini, Roberto Oliván, Francesc Bravo, Mercedes Recacha, Bea Villabol, Moisés “MOE”, José Maldonado, Carmen Muñoz, Guillem Alonso, Diana Girbau, Rita Noutel i Carlos Fernández.

15 intèrprets a 15 espais

L’aposta de Pere Faura i del realitzador Ignasi Castañé ha estat rodar en espais no convencionals però fortament vinculats amb la cultura, entre els quals les 11 fàbriques de creació (Sala Beckett, La Central del Circ, l’Espai Brossa, Nou Barris, Hangar, Graner, La Escocesa, el Tantarantana, la Nau Ivanov, la Fabra i Coats i la Caldera), fins al Mercat de les Flors, i espais culturals de les províncies de Lleida, Girona i Tarragona. La direcció ha donat llibertat als ballarins i ballarines per dialogar amb aquests diferents contextos i entre disciplines a ritme de músiques d’artistes contemporanis com Maria Arnal i Marcel Bagès, Quart primera, Elena Gadel, Clara Peya, Las bajas pasiones i Rodrigo Cuevas, que aludeixen la dansa en les seves lletres.

El Dia Internacional de la Dansa, en format audiovisual