Quan parlem de feminisme moltes vegades sembla que ens fixem només amb un tipus de dona; blanca i de classe mitjana, però hi ha moltes problemàtiques diferents. Per això, va néixer el que s’anomena el feminisme interseccional, que busca incloure més perspectives sobre la dona. Per exemple, el feminisme negre denuncia que pateix una doble exclusió, ser dona i racialitzada. Un dels projectes importants de casa nostra és Afroféminas, una comunitat en línia que va néixer el 2014 per donar veu i visibilitzar dones afrodescedents i negres a l’estat espanyol.

‘Womanhood’

La Beryl Magoko va créixer en un poble rural de Kènia i, gairebé tothom, pensava que totes les nenes del món havien de ser circumcidades a través de la mutilació genital femenina (MGF) com un simple ritual de pas de la infantesa a la vida adulta i, sobretot, d’acceptació dins de la seva comunitat. Ningú no la va advertir del patiment físic i emocional que això li va suposar en el futur. Avui dia, la Beryl, directora del documental, sap que la cirurgia reconstructiva és una possibilitat real amb què podria recuperar el que un cop va perdre, però no està segura si l’ajudarà a sentir-se millor. El documental ‘Womanhood’ és un viatge emocional a cavall entre Alemanya i Kènia, en què Magoko comparteix les seves sensacions més íntimes, profundes i silenciades amb altres dones víctimes de la MGF i, per primera vegada, també ho fa amb la seva mare.

 

Dates i lloc

dimarts, 17 de setembre, a les 19 h, a La Casa Elizalde
dimecres, 25 de setembre, a les 19 h, a la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles
divendres, 26 de setembre, a les 19.30 h, al Centre Cívic Fort Pienc
diumenge, 29 de setembre, a les 20.30 h, al Teatre de Sarrià

‘Blackface’

‘Blackface y otras vergüenzas’ és el segon espectacle de la companyia No es país para negras. El terme “blackface” en anglès serveix per referir-se a les persones blanques que es pinten la cara de color negre, generant una caricatura de la població d’aquest color. En aquest nou espectacle la creadora ofereix la seva mirada crítica sobre la “història oficial” de la comunitat afrodescendent a Espanya. Partint de celebracions i fets que resulten racistes, vol qüestionar i posar en relleu com aquests impacten en l’imaginari cultural de la societat. Del 4 al 22 de setembre, a les 21 hores, a la Sala Fènix. Entrades entre 8 i 16 euros.