La Mercè 2024 acollirà la quarta edició de Terra i Gust, la Festa de l’Alimentació Sostenible, del 20 al 22 de setembre al Parc de la Ciutadella. Es tracta d’una fira amb 14 restaurants que coincideixen en la seva aposta per la gastronomia responsable i que hi presentaran fins a 28 platets a un preu únic de 5 €. A banda de menjar, també hi haurà un espai de cerveses artesanes, propostes sense alcohol, gelats artesans i cafès d’especialitat.
En l’edició d’enguany hi participaran Assalto Bar de Vins, Bacaro, Bistrot Levante, Casa Xica, El Celler del Nou Priorat, Espai Puntal, Fella, Green Leka Valldaura, Happy Foods, La Sosenga, Llamber, Mescladís, Rasoterra, Zaza i també un restaurador de cuina marroquina, perquè enguany Casablanca és la ciutat convidada de les Festes de la Mercè.
Arrossos, entrepans, croquetes, pasta i cuscús per 5 €
Molts dels restaurants hi presentaran un parell de propostes gastronòmiques. Per exemple Casa Xica planteja dos platets amb l’arròs com a protagonista. D’una banda, un arròs amb costella de porc Duroc i kimtxi casolà de col del Parc Agrari i, de l’altra, l’opció vegana, que és un arròs fregit a la planxa amb tres soies diferents, carbassó, fonoll i kimtxi casolà de col. Aquest segon plat també és sense gluten.
Un dels plats que prepararà Assalto Bar de Vins és el de mongeta verda del Parc Agrari, misso de mongeta de Santa Pau, ametlles fregides i stracciatella fumada. Aquest és un plat sense gluten i vegetarià.
L’altre plat d’Assalto Bar de Vins és un caneló de pollastre pota blava, mirin d’anyell —fermentat japonès—, poma fresca i beixamel d’avellanes. I per als amants dels entrepans hi haurà diverses opcions, com el de mandonguilles de vedella de Girona amb una salsa bolonyesa que proposa Bacaro i el brioix de mantega farcit de carn entatxonada marinada en cervesa artesana, amb poma especiada i herbes d’Espai Puntal.
Cerveses artesanes i el vi de Can Calopa
A l’espai de les begudes s’han seleccionat sis productors de cerveses artesanes i hi haurà una representació de vins naturals amb L’Olivera (responsables de Can Calopa), Rabassaires, Clot de Soleres i Terra Buxena. També hi haurà propostes sense alcohol. I en la part dolça es podran degustar els gelats artesans de DelaCrem i cafès d’especialitat amb The Milk & Coffee, una bicicleta cafetera que amb el pedaleig obté l’energia necessària per moldre i fer el cafè.
L’oferta gastronòmica es complementarà amb les propostes de sis petits productors que també proposaran tastos de formatges vegans i de llet de vaca, olis, melmelades, pans artesans, carns ecològiques i xocolates.
Tallers, jocs, tastos i xerrades per descobrir la gastronomia més sostenible
A banda de menjar i beure, el públic de Terra i Tast també podrà veure demostracions de cuina en directe i participar en tallers i jocs per a tots els públics, i xerrades per aprendre a canviar d’hàbits i cuinar d’una manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Un dels actes destacats serà el lliurament dels III Premis a la Responsabilitat Gastronòmica de Slow Food Barcelona.