Per desè any consecutiu, el Cor de Cambra Francesc Valls i la contralt Eulàlia Fantova han interpretat ‘El cant de la Sibil·la’ a la Catedral de Barcelona, just abans de la missa del gall.

Fa 10 anys de la recuperació del cant per part del Cor de Cambra Francesc Valls. Des d’en fa vuit el cor encarrega la resposta final del cant, la de la cinquena estrofa, a un compositor diferent (ho han fet abans Josep Vila, Narcís Bonet o Joan Magrané, entre d’altres). Aquest 2018 l’encàrrec ha recaigut en Josep Soler, que ha creat una estrofa pausada, acompanyada amb orgue. La novetat enguany ha estat la interpretació prèvia de ‘Liber generationis’ (de l’Evangeli segons Sant Mateu), a partir d’una composició polifònica de Mariona Vila. Ha dirigit el cor que, enguany celebra 15 anys, Pere Lluís Biosca. La veu solista ha estat, un cop més, la de la contralt Eulàlia Fantova, qui s’acomiada del rol després d’interpretar-lo durant 10 anys. Més veterà que el de la Catedral és ‘El cant de la Sibil·la’, de la parròquia de Sant Gervasi i Protasi, a la plaça de la Bonanova, que interpreta, amb fins benèfics i des de l’any 1997 (amb només dos anys d’absència per indisposició), la cantant Maria del Mar Bonet. Enguany l’ha cantat acompanyada a l’orgue per Ferran Cullell. També es pot sentir, des del 2008, a la parròquia de Santa Maria de Gràcia.

La tradició d”El cant de la Sibil·la’

Drama litúrgic sacre d’orígens pagans, la lletra del cant està basada en una profecia de l’antiga Grècia que vaticina la fi del món. Per analogia amb el tema del judici final, el món cristià la va fer seva en forma de càntic. ‘El cant de la Sibil·la’ apareix documentat ja a l’alta edat mitjana, per bé que és a la baixa edat mitjana (ja en català i en altres llengües, i no en llatí) quan es va popularitzar a nombroses catedrals del sud d’Europa. A Mallorca és on més s’ha mantingut de forma ininterrompuda la tradició, ja que hi va ser celebrat fins i tot quan el Concili de Trento, a mitjans del segle XV, la va bandejar. El 2010 la Unesco va declarar el cant Patrimoni Immaterial de la Humanitat.