A partir d’aquest dimecres, 20 de maig, es reobriran tots els parcs de la ciutat per facilitar la pràctica esportiva durant l’estat d’alarma pel coronavirus. Fins ara, s’han obert una setantena de parcs i, gràcies a aquesta nova mesura, els ciutadans podran accedir als 148 parcs que hi ha a la ciutat en l’horari habitual. L’altra novetat és que 21 parcs avançaran l’hora d’obertura a les 8 h del matí, en comptes de les 10 h, per garantir l’ús de l’espai durant la franja esportiva de 6 a 10 hores.

Manca de parcs i zones verdes al barri de Gràcia

Un dels barris que més temps feia que esperava aquest anunci és la Vila de Gràcia. El Parc Güell és l’únic pulmó verd del districte i, després de dos mesos tancat, els veïns han notat especialment la falta d’espais verds on anar a córrer i passejar. Toni Ramón, president de l’Associació Veïns Vila de Gràcia, explica a betevé que el barri té moltes places a l’aire lliure però no amb gaires parcs i jardins. Per això, en les darreres setmanes s’ha observat un increment de veïns passejant per la part boscosa de darrere del parc, prop del passatge Turull. Ara, amb la reobertura del recinte, els veïns temen que la zona es converteixi en un focus d’atracció per a la resta de barcelonins, com ha passat aquests dies amb l’afluència de gent al passeig Marítim i al Parc de Collserola. Per això, criden a la responsabilitat ciutadana i demanen que es respecti la preferència del veïnat a la zona.

Altres parcs que també se sumaran a l’oferta de zones verdes a la ciutat són el Parc del Guinardó, el Parc de Cervantes i el Parc de l’Oreneta, entre altres, ampliant, així, els espais a l’aire lliure a la ciutat.

Millora de la flora i la fauna

El tancament dels parcs durant dos mesos ha fet que la natura i el verd s’hagi reforçat i renovat, guanyant espai a la ciutat. El Servei de Parcs i Jardins de l’Ajuntament afirma que, des de l’obertura dels primers parcs, s’ha observat flora i fauna en zones on feia anys que no es veien. Concretament, s’ha vist que les gespes convencionals han crescut, han aparegut noves espècies florals i arbres més frondosos i sense plagues. Durant els propers dies, els equips de jardiners i jardineres estan estudiant quin serà el manteniment que es farà a cada zona verda i en el conjunt de l’arbrat per mantenir la vegetació espontània i el seu valor ecològic. De moment, però, no s’ha segat.

La fauna també té més presència als parcs, amb ocells amb molta activitat i alguns nius fets a llocs més accessibles del que és habitual. L’Ajuntament recorda que la majoria d’aus urbanes i els seus nius estan protegits per la legislació vigent.