temepsta-ruixat-barcelona-primavera
Tarda insegura amb ruixats i xàfecs que podran afectar també Barcelona. Font: Alfons Puertas

Ja fa dies que s’anuncia que el cap de setmana tornarà a ser inestable per l’arribada d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera. Aquesta configuració ha estat la responsable que, especialment aquest dissabte, el temps hagi estat insegur i primaveral amb l’aparició de ruixats i xàfecs a partir de la segona meitat del dia, alguns amb intensitat.

És el que destacava el Servei Meteorològic de Catalunya, que mantenia un avís per ruixats intensos a tota l’àrea metropolitana de Barcelona, així com el Camp de Tarragona i a la Catalunya Central. A partir de migdia i fins al vespre, algunes d’aquestes precipitacions han deixat en tan sols 30 minuts més de 20 l/m2, a part d’anar acompanyades localment de tempesta i calamarsa. Protecció Civil també alertava d’aquesta situació meteorològica de perill i ha activat l’alerta Inuncat.

Els xàfecs intensos a les portes de Barcelona

Els primers ruixats ja han començat a aparèixer a punts del prelitoral central abans del migdia. Amb poca estona les nuvolades s’han desenvolupat ràpidament i la pluja ha agafat caràcter intens a gairebé tota l’àrea metropolitana, amb tempestes i fins i tot algunes calamarsades.

Barcelona, però, s’ha quedat al marge de la pluja forta, malgrat que al migdia s’hagin escapat algunes primeres precipitacions localment moderades. Estava previst que al llarg de la tarda es reactivessin els ruixats i xàfecs. Finalment han estat les precipitacions febles, associades a les restes d’aquestes tempestes del prelitoral, les que han remullat la ciutat.

On sí que ha plogut amb ganes ha estat a tot el prelitoral central, a punts de la Catalunya Central així com la part sud del litoral central, és a dir, el Garraf i el Baix Penedès. En algunes d’aquestes localitats, les precipitacions han arribat a deixar més de 20 litres en 30 minuts i també s’hi ha vist alguna calamarsada.

Diumenge no fa net del tot

Diumenge seguirà l’aire fred en altura, tot i que el temps millorarà respecte a dissabte. El dia es presentarà variable, amb més núvols que sol, però baixarà el risc de pluja.

La possibilitat que s’escapi alguna gota es mantindrà durant tot el dia, amb ruixats curts i irregulars, però durant la segona meitat del dia aquestes precipitacions seran més probables. En tot cas, com ja s’ha comentat, no serà pluja intensa en cap cas.