En el ple d’abril a l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde, Jaume Collboni, s’ha enfrontat a la primera reprovació del mandat, que l’oposició ha aprovat. Els de TriasxBCN han demanat que el Ple “constati la solitud i la manca de suports del govern municipal”. Collboni ha evitat el cos a cos amb Trias i li ha allargat la mà per fer pinya contra la multireincidència. D’altra banda, també s’ha donat llum verda a demanar a l’Estat que traslladi la Policia Nacional de la prefectura de Via Laietana, a petició de BComú i ERC, i amb l’abstenció del govern.

14:43
   

Amb la lectura d’una declaració institucional en suport a la universitat pública de l’Argentina “davant el desmantellament i les retallades que està duent a terme el govern argentí”, arribem al final del plenari del mes d’abril. Bon cap de setmana!

14:04
   

Collboni dona el vistiplau a dotar amb més armes i recursos a la Guàrdia Urbana si l’intendent major ho demana

A resposta d’un prec de Trias per Barcelona, l’alcalde Jaume Collboni ha acceptat dotar a la Guàrdia Urbana dels recursos que s’exposin en l’informe que el cos i l’Ajuntament estan preparant i que es donarà a conèixer en el proper ple municipal del mes de juny. Collboni ha assegurat que ho faran per “protegir els agents de la Guàrdia Urbana” i que puguin fer la seva tasca de manera eficaç. El regidor de Trias per Barcelona, Jordi Martí, ha reivindicat que fa temps que tant el cos de la Guàrdia Urbana com el seu sindicat i alguns grups municipals reclamen que la policia de Barcelona disposi d’elements com “pistoles Taser, càmeres unipersonals, proteccions balístiques, esprais de defensa i armes llargues per a les unitats especials“.

13:46
   

El ple acorda demanar a l’Estat que traslladi la Policia Nacional fora de la prefectura de Via Laietana

S’aprova la petició conjunta de Barcelona en Comú i Esquerra Republicana de Catalunya perquè la prefectura de Via Laietana sigui un centre memorial de la ciutat i sense usos policials. Els dos grups demanen que es transfereixi a la Generalitat i l’Ajuntament l’edifici i traslladar els agents a altres dependències. Han rebut el suport de TriasxBCN, mentre que el govern del PSC s’hi ha abstingut.

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Joan Rodríguez: “Cal que es desafecti de l’ús operatiu policial la prefectura i sigui transferida a insititucions catalanes i memorialistes.”

PSC ⬛ ABSTENCIÓ. Albert Batlle: “Defensem que es converteixi en centre de memòria i no vincular-lo a un canvi d’usos immediat. Ha de ser compatible amb la Policia Nacional, i en un futur se’ls buscarà instal·lacions més modernes.”

BComú ✅ A FAVOR. Marc Serra: “Declarar lloc de memòria i mantenir els usos policials no és massa coherent. En què consisteix aquest espai de memòria, en col·locar una placa?”

ERC Elisenda Alamany: “A vegades PSC diu que no passarà però ERC els arrossegarem, segur que trobarem el moment perquè la Policia Nacional pugui marxar a instal·lacions més modernes.”

PP ⬛ ABSTENCIÓ. Daniel Sirera: “Un edifici que estava destinat al mal, ara està al servei de la democràcia.”

Vox ❌ EN CONTRA. Gonzalo de Oro: “Al·leguen episodis distorsionats que pensen en deshonrar la glòria i la grandesa d’una nació a la que no volen pertànyer.”

Barcelona demana a l’Estat que traslladi la Policia Nacional de la prefectura de la via Laietana

13:05
   

Barcelona dona suport a l’establiment d’un estat palestí

El plenari ha donat llum verda a la declaració institucional presentada pel PSC per tal de donar suport a l’establiment de l’estat Palestí independent i la creació d’una conferència de pau.

TriasxBCN ⬛ ABSTENCIÓ. Victòria Alsina: Defensem que els palestins tenen el dret a l’autodeterminació, entenem però, que és una qüestió molt complicada. El text no inclou el tema dels dos estats i hi ha propaganda de l’agenda internacional de Pedro Sánchez.”

PSC ✅ A FAVOR. Maria Eugènia Gay: “Ens cenyim al dret internacional. Cal el reconeixement de l’estat palestí perquè puguin conviure de manera pacífica i en concòrdia.”

BComú ✅ A FAVOR. Gemma Tarafa: “Cal el reconeixement de l’estat palestí, som davant d’un genocidi que estem vivint en directe. Ens hagués agradat que amb aquest context s’hgués estat valent i clar.

ERC ✅ A FAVOR. Rosa Suriñach: “Reconèixer el restabliment de l’estat Palestí independent i sobirà seria el principal cop de taula en la política internacional per manifestar que no permetrem que s’esborrin els palestins del mapa.”

PP ❌ EN CONTRA. Juan Milián: “La solució de dos estats és inviable i no te el suport de la Unió Europea. Només podrà ser quan Israel sigui un estat segur i Palestina un estat viable.”

Vox ❌ EN CONTRA. Gonzalo de Oro: “L’Estat palestí, entre cometes, a dia d’avui és Hamàs, un grup terrorista.”

Barcelona aprova donar suport a l’establiment d’un estat palestí

12:50
   

Cau la proposició per prioritzar espanyols per accedir a l’habitatge

El Plenari ha tombat una proposició del grup de Vox per prioritzar els ciutadans espanyols en l’accés a l’habitatge.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Neus Munté: “El que proposen és il·legal i a més el dret a l’accés a l’habitatge és universal i no es pot cribar per l’origen o el nom.”

PSC ❌ EN CONTRA. Laia Bonet: “No jugui amb la conviviència ni a generar por i confusió amb aquests temes tan sensibles, sigui responsable.”

BComú ❌ EN CONTRA. Pau Gonzàlez: “La seva proposta és il·legal, inconstitucional i la basen en mentides, però sobretot és profundament immoral.”

ERC ❌ EN CONTRA. Eva Baró: “Els drets universals els té una persona, sigui quina sigui la seva nacionalitat, ètnia o religió.”

PP ⬛ ABSTENCIÓ. Àngels Esteller: “El que proposa està fora del marc normatiu, inclòs l’europeu.”

Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro: “No hi ha habitatge per a tots i s’han de prioritzar els nostres, els que han nascut aquí.”

12:40
   

S’aprova crear una oficina de suport als propietaris de pisos ocupats

El plenari ha votat a favor de la proposició del PP per crear una oficina de suport als propietaris de pisos ocupats. Els populars també han demanat que es desallotgin els immobles de titularitat municipal ocupats i una unitat de la Guàrdia Urbana especialitzada que pugui actuar de forma coordinada amb Mossos. La proposició també vol dur una petició al Congrés dels Diputats per fer un canvi legislatiu que permeti que les ocupacions s’acabin en 24 hores.

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Jordi Martí Galbis: “Estem en aquesta línia. Totes les ocupacions són irregulars, tot i que no totes són iguals. Cal treballar per trobar solucions al problema de l’accés a l’habitatge”.

PSC ✅ A FAVOR. Albert Batlle: “Hi ha altres recursos a la ciutat però estem oberts a explorar una oficina que agilitzi o aglutini aquests serveis per facilitar-ne l’accés”.

BComú ❌ EN CONTRA. Marc Serra: “Tenim un problema de dimensions colossals, el de l’habitatge. Cal acabar amb els privilegis dels que especulen a la ciutat”.

ERC ❌ EN CONTRA. Eva Baró: “Ja tenim una xarxa d’oficines d’habitage. Ens agradaria que el PP dediques els mateixos esforços a defensar la gent que més ho necessita”.

PP ✅ A FAVOR. Daniel Sirera: “Els propietaris estan sols, sense cap acompanyament municipal. Cal reformar la llei perquè les ocupacions s’acabin en menys de 24 h”.

Vox ✅ A FAVOR. Liberto Senderos: “Que algú pugui entrar a casa teva és surrealista i que li paguis el subministrament és humiliant. “

12:30
   

L’Ajuntament estudia l’ús de pistoles taser

El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que està valorant incorporar les pistoles taser. “Millora l’eficàcia policial i la seguretat dels agents i permet que l’ús de les armes de foc sigui l’últim recurs”, ha dit Batlle. A més, ha afegit que l’Ajuntament “està valorant molt positivament la petició de la Guàrdia Urbana per fer-les servir i prendre una decisió les properes setmanes”.

12:05
   

El ple aprova la proposició que reprova el govern

En la part d’impuls i control, l’oposició ha aprovat la proposició del grup de TriasxBCN que demanava constatar que el govern de l’alcalde, Jaume Collboni, “està en situació negativa, de debilitat i en solitud”. Davant dels retrets de tota l’oposició, i en especial de Xavier Trias, l’alcalde li ha ofert anar junts a reclamar un canvi legislatiu a Madrid per collar la multireincidència a Barcelona. Trias ha acceptat i li ha retret que feia 8 anys que no es feia una proposta política al cap de l’oposició.

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Xavier Trias: “Aquests dies la situació ha estat prou convulsa. La política no pot ser governar al preu que sigui. No cal entrar en el govern, cal tenir una relació constructiva amb l’oposició i crec que vostès s’equivoquen.”

PSC ❌ EN CONTRA. Jaume Collboni: “Aquest govern governa. Jo li faig una proposta ara mateix. Anem a defensar a Madrid una modificació del Codi penal per lluitar contra la multireincidencia.”

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: “Hi ha un moviment per tombar polítiques d’esquerres, van a per nosaltres. La resposta de Barcelona ha de ser un govern progressista. Mogui’s, lideri i ens tindrà al costat.”

ERC ⬛ ABSTENCIÓ. Jordi Coronas: “Junts està enfadat encara perquè li encantaria governar amb el senyor Collboni i no ha passat.”

PP ⬛ ABSTENCIÓ. Juan Milián: “Aquesta proposició és una denúncia de la paràlisi del govern i té raó. El govern és feble perquè no vol parlar amb tothom.”

Vox ⬛ ABSTENCIÓ. Gonzalo de Oro: “La seva actitud infantil perjudica els veïns.”

El Ple reprova Collboni amb els vots de Trias i els comuns, i l’abstenció d’ERC i el PP

11:40
   

Llum verda al Pla urbanístic per l’Institut Escola Can Maiol

El Ple ha aprovat de forma definitiva el pla urbanístic del nou Institut Escola Cal Maiol, al recinte de Can Batlló. Tots els grups municipals hi han votat a favor i han celebrat que servirà per enfortir la xarxa d’educació pública al barri de la Bordeta. L’oposició ha demanat al govern que vetlli perquè el Consorci d’Educació de Barcelona compleixi els terminis perquè no hi hagi endarreriments en el projecte.

11:31
   

S’aprova la modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella

En la part executiva, s’ha aprovat la modificació del Pla d’usos de Ciutat Vella. Els canvis que s’han fet al pla inclouen limitar més l’obertura de supermercats i permetre que obrin equipaments culturals. No podrà haver-hi supermercats a carrers de menys de 10 metres d’ample i se’n limita el nombre. En canvi, el nou pla facilita l’obertura de locals d’esdeveniments i espectacles, perquè es considera que no hi ha incidència negativa ni un alt impacte nocturn. S’ha aprovat de manera definitiva.

TriasxBCN  ✅ A FAVOR. A FAVOR Damià Calvet: “Necessitem regular aquestes activitats per evitar la concentració d’alguns tipus d’usos que generen una difícil convivència.”

PSC  ✅ A FAVOR. Albert Batlle: “El Pla d’usos actual, del 2018, no protegeix tot el que volíem protegir, el comerç de proximitat, ni evita proliferació d’altres d’activitats no desitjades. Per això proposem la revisió de pla vigent.”

BComú ✅ A FAVOR. Carolina Recio: “Votarem a favor perquè preserva l’objectiu de fer una Ciutat Vella que protegeixi els veïns, però ens agradaria que s’hagués creat una comissió de seguiment.”

ERC  ⬛ ABSTENCIÓ. Elisenda Alamany: “Necessitem un nou Pla d’usos, per passar pàgina d’eines que no han funcionat i que venen d’antic.”

PP ❌ EN CONTRA. Víctor Martín: “És una modificació poc ambiciosa que no afronta els problemes de Ciutat Vella.”

Vox  ⬛ ABSTENCIÓ. Liberto Senderos: “Aquest Pla d’usos no dona resposta a les preocupacions dels veïns com la proliferació de clubs cannàbics.”

Forns de pa i supermercats 24 h de Tuset hauran de tancar les nits de dijous, divendres i dissabte

11:02
   

Accelerar la instal·lació de plaques fotovoltaiques

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha presentat la mesura de govern per accelerar la generació d’energia fotovoltaica a Barcelona. Forma part de l’Acord Climàtic de Barcelona, que busca ser una ciutat neutra en carboni l’any 2030. La mesura preveu triplicar la potència de l’energia fotovoltaica a les instal·lacions municipals el 2027

TriasxBCN. Francina Vila: “Trobem a faltar calendari i pressupost per poder aterrar les mesures. Es farà acompanyament als privats perquè sigui factible la instal.lació de fotovoltaiques?”

PSC. Laia Bonet: “Volem deixar de ser només consumidors d’energia per ser també generadors. La dependència energètica ens fa més febles.”

BComú. Guille López: “És una mesura continuista de projectes que ja estaven planificats. No es fa cap salt en inversió i cal que creixi exponencialment, com es va fer en l’anterior mandat.”

ERC. Rosa Suriñach: “L’energia fotovoltaica produïda és irrissòria, partim de xifres ridícules i només arribarem al 2 % del total de l’energia fotovoltaica a la ciutat. A més no hi ha planificació ni detalls.”

PP. Juan Milián: “Cal menys ideologia i més tecnologia. Madrid té molt millor política mediambiental.”

Vox. Liberto Senderos: “El projecte està poc treballat i no en veiem clara la viabilitat.”

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica a les instal·lacions municipals durant aquest mandat

10:42
   

Els grups agraeixen la feina del Consell de Ciutat

TriasxBCN. Victòria Alsina: “És especialment greu que no s’hagin facilitat amb temps els pressupostos de l’Ajuntament al Consell de Ciutat. S’han de poder discutir de manera ordenada, i hi ha d’haver retorn dels dictamens.”

PSC. Lluís Rabell: “Hem constatat retorns pendents del 2019 i 2023 tenim compromès a posar-los a zero, al comptador.”

BComú. Marc Serra: “Destaquem la valoració de les polítiques d’habitatge, que fan una crida a mantenir 30 % de reserva d’habitatge assequible de les noves promocions i a seguir fent captació per tanteig i retracte.”

ERC. Jordi Coronas: S’ha de donar retorn als dictàmens. Agraïm la feina feta pel que fa la no discriminació.”

PP. Àngels Estellé: “Defensem que el Consell de Ciutat ha de millorar el seu estatus i tenir més visibilitat, com a màxim òrgan de participació.”

Vox. Gonzalo de Oro: “El Consell no reflecteix la pluralitat de la nostra ciutat i ignora respresentants col·lectius com famílies i entitats catòliques.”

10:15
   

El Consell de Ciutat reclama més interlocució amb els grups polítics

En la memòria del darrer any, el Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Barcelona, ha picat un toc d’atenció al govern municipal. Li reclama “més informació i transparència” i una interlocució més fluïda. De fet, retreuen que encara hi ha cinc dictàmens del Consell pendents de respondre, un d’ells dels 2019, sobre el funcionament de betevé. Montserrat Morera i l’Enric Canet han defensat “els milers d’hores de dedicació” i reivindiquen que els grups polítics designin “ja” els representants que facin el seguiment de l’activitat del Consell.

Pel que fa la valoració dels pressupostos, veuen insuficient la inversió en habitatge i transport públic als pressupostos, tot i que valoren positivament que siguin uns comptes expansius sense incrementar la pressió fiscal.

El Consell de Ciutat veu insuficient la inversió en habitatge i transport públic als pressupostos

 

10:01
   

Arrenca el plenari

El plenari d’abril comença amb la presentació de la memòria anual del Consell de Ciutat, a càrrec de Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) i l’Enric Canet, dels Casal dels Infants.

09:55
   

La prefectura de la via Laietana, a debat

Un dels temes que centraran el debat del plenari del mes d’abril és la prefectura de la via Laietana. BComú i ERC defensaran dues propostes molt similars perquè l’Estat transfereixi la titularitat de l’edifici a la Generalitat i l’Ajuntament. En aquest sentit, les dues formacions també demanen que es traslladin els agents de la Policia Nacional a un altre indret amb l’objectiu que la comissaria actual aculli, en un futur, només usos de memòria històrica.

En canvi, el PP duu al ple una declaració institucional perquè l’Ajuntament de Barcelona mostri “el suport incondicional” a la Policia Nacional i que reclami la “dedicació exclusiva de la prefectura a tasques del cos policial”. Tot plegat, una setmana després que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, anunciessin que l’Estat designarà la comissaria com a “lloc de memòria”, amb la compatibilitat de mantenir-hi els usos policials.

09:50
   

Reprovació de Collboni

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’enfrontarà aquest divendres a la primera reprovació del mandat. Els de TriasxBCN demanaran que el Ple “constati la solitud i la manca de suports del govern municipal” i, tot i que la proposta no inclou el verb “reprovar”, asseguren que l’entomen com “una reprovació política”. L’octubre de l’any passat, Collboni es va salvar “in extremis” d’un altre intent per excloure’l: els comuns van acabar fent marxa enrere, en el marc de les converses amb el PSC per explorar un acord de govern.

09:45
   

Plenari en campanya electoral del 12-M

La sessió d’aquest mes d’abril es fa amb un escenari polític regirat. Coincideix amb l’arrencada de la campanya electoral del 12-M i és possible que els partits colin al ple missatges en clau de les eleccions catalanes. A més, només unes hores enrere, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que es planteja dimitir.

09:35
   

Minut a minut del ple d’abril

Bon dia! Aquí podràs seguir en directe les intervencions del plenari municipal de mes d’abril, amb un resum del més destacat.