Joan Bueno és un artista de 89 anys que recorre els carrers de Barcelona des dels anys 70 pintant els espais, edificis i persones que l’inspiren. Durant tots aquests anys ha fet milers d’il·lustracions que guarda, sense ordre, a casa seva. L’artista pinta amb un equipament i eines poc convencionals com són unes caixes de cartró a mode de cavallet i una canya de riu com a pinzell.

Artista de professió i de vida

Nascut el 1932, va treballar durant dècades de decorador i publicista i va exercir també de professor de dibuix i pintura a l’Escola Municipal d’Esplugues del Llobregat. Des dels anys 70 s’ha dedicat també a pintar els barris de Barcelona. Ha retratat grans edificis com la Sagrada Família i també els racons més amagats de Ciutat Vella, entre molts altres.

Aquest pintor de carrer de 89 anys dibuixa un miler de pintures a l’any i les seves il·lustracions només s’han donat a conèixer en exposicions de petit format en locals de restauració. Bueno és un artista amb una creativitat desbordant que no pot deixar de crear ni un sol dia.

Surto al carrer a pintar cada dia, independentment del temps que faci aquell dia. Quan dormo també pinto, he creat moltes altres obres en somnis
Joan Bueno, pintor de carrer

El Joan Bueno pinta normalment amb una canya de riu que afila amb un cúter abans de començar a pintar. Utilitza tinta xinesa i el seu traç és tan segur i ràpid que només necessita uns minuts per acabar una creació. Els seus dibuixos estan plens de vida i de detalls, pinta allò que veu “in situ”, encara que sigui un element passatger o estigui en transformació constant.

Un artista sense mecenes que vol ser recordat

La figura i l’obra de Bueno, molt desconegudes fins ara, s’expliquen en el documental ‘L’últim pintor de carrer’, realitzat pel fotògraf Rafael Tirado. La gravació del documental es va fer durant més de tres anys. Un pintor amb gran vocació que malgrat la seva edat avançada surt al carrer cada dia per retratar els espais, edificis i persones que troba i li desperten curiositat i interès.

L’objectiu del documental és reivindicar la figura de Bueno i donar a conèixer el personatge i la seva obra. Tirado i Bueno es van conèixer en una col·laboració professional fa dècades i han mantingut una relació d’amistat i confiança amb el temps. De fet, el fotògraf ha estat l’encarregat de crear el web on l’artista es publicita i posa a la venda la seva obra. Actualment, treballen plegats en el projecte El bulevard de la moda. Bueno s’està encarregant d’il·lustrar les botigues i els aparadors del passeig de Gràcia en temps de pandèmia i sense el trànsit constant dels turistes que habitualment circulen per aquest carrer emblemàtic de la ciutat.