arc de la maquinista

L’arc de La Maquinista de la Barceloneta es començarà a restaurar el setembre vinent. L’objectiu dels treballs, de dos mesos de durada i amb un pressupost d’uns 150.000 euros, serà el de millorar la preservació d’aquest element de l’antiga fàbrica La Maquinista Terrestre i Marítima i protegir-lo de futures lesions. De fet l’arc està, des del setembre, envoltat d’una xarxa que va instal·lar l’Ajuntament per evitar possibles danys en cas de despreniments.

L’arc, testimoni del passat fabril de la Barceloneta

A finals de segle XIX l’arc complia les funcions de porta d’accés al recinte de La Maquinista Terrestre i Marítima situat en aquest mateix lloc, al barri de la Barceloneta. Té uns 7,5 m d’amplada, 10,5 m d’alçària i 80 cm de gruix. Està fet d’obra de maó massís, aplacat amb pedra per la façana principal al carrer.

Foto cedida per l’Ajuntament de Barcelona

La Maquinista Terrestre i Marítima es va fundar a Barcelona el 14 de setembre del 1855. La seva creació venia precedida de la fusió de les dues principals empreses del sector mecanometal·lúrgic que hi havia a Barcelona a la primera meitat del segle XIX: Tallers Esparó i La Barcelonesa, totes dues situades a l’interior del recinte murat de la ciutat, on fins al moment s’havia desenvolupat l’activitat de caràcter industrial a Barcelona.

Foto cedida per l’Ajuntament de Barcelona

La Maquinista estava travessada per un carrer, primer anomenat de San Fernando i que des del 1885 es va denominar carrer de La Maquinista. Per aquest carrer hi va passar durant gairebé una centúria la via per a vagonetes que unia la fàbrica i el port.