Un videoclip fet a ritme de rumba i amb tocs de reggaeton recupera les vivències i la memòria històrica del Bon Pastor dels anys 40 i 50. L’han fet els alumnes de l’Institut Escola el Til·ler amb el suport de diverses entitats i s’han triat localitzacions diferents per fer la gravació. El videoclip es compartirà a les xarxes socials perquè sigui accessible per a tothom.
Els alumnes han participat en tot el procés creatiu
Els alumnes de quart i cinquè de l’Institut Escola el Til·ler han participat en tot el procés creatiu del videoclip. Van començar amb el projecte a la tardor amb una sèrie de tallers sobre memòria històrica, amb visites al barri, i taller de música i d’escriptura de la lletra. La direcció artística ha anat a càrrec de l’Associació Artixoc i la coordinació comunitària per part de la Cooperativa La Fàbric@.
El videoclip s’ha gravat principalment a tres localitzacions del barri: la zona de les cases barates, el riu Besòs i el mateix centre educatiu. En aquests emplaçaments s’ha recreat escenes de la vida quotidiana dels infants dels anys 40 i 50 del segle XX.
Projecte per recuperar la memòria històrica
Aquest videoclip vol contribuir a preservar la memòria històrica del Bon Pastor, ja que el barri es troba immers en un procés de remodelació. Les cases barates s’estan substituint per edificis de nova construcció i només una illa d’aquestes cases es transformaran en un museu. Els impulsors d’aquesta gravació penjaran el videoclip a les xarxes socials per deixar-ne constància i també els agradaria que s’incorporés com a material en l’arxiu d’aquest museu.
La música, projecte transversal del Til·ler
L’Institut Escola el Til·ler es caracteritza per incloure una formació musical per a l’alumnat durant tot el cicle formatiu. En el cas del grup d’alumnes que participen en el videoclip, la seva formació s’especialitza en l’ukulele, instrument inclòs a la banda musical del vídeo.