La Vil·la Joana, a Vallvidrera, està coronada per una torre mirador a la serra de Collserola i es reconeix pel peculiar rellotge que presideix la façana. Primer va ser mas, després vil·la, escola i ara és un museu dedicat a la paraula i la literatura gestionat pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

El llit de mort de Verdaguer

Des de temps medievals,  hi havia el Mas Ferrer,  que es va especialitzar en la viticultura durant el segle XVIII  i que un segle més tard el va adquirir la família Miralles de Sarrià per fer-hi una vil·la d’estiueig. Una vil·la que va acollir Jacint Verdaguer en els seus últims dies. El poeta va anar a Vil·la Joana per curar-se però va morir el 1902 en una de les habitacions que encara es conserva intacta. L’enterrament de Verdaguer, el mestre de la paraula, va ser l’acte més multitudinari que es recordava  fins al moment a Barcelona.

Una escola especial molt innovadora

L’any 1920, L’Ajuntament va comprar la masia a la família Miralles i va habilitar-la com a escola d’educació especial que basava el seu ensenyament en el mètode Montessori. El projecte de les Escoles Vilajoana incloïa una part pedagògica amb escola per a infants amb discapacitat psíquica, ceguesa i sordesa i una part científica amb un laboratori d’investigació en matèries com ara l’òptica, la psicologia o l’otorinolaringologia.

Hi van col·laborar professionals de gran prestigi com el doctor i fonetista Pere Barnils, el psiquiatre Joan Alzina. El centre tenia també tallers d’oficis, amb musicoteràpia i un entorn natural immillorable, uns resultats reconeguts internacionalment i un llegat que encara continua amb el centre d’Educació Especial Municipal de Vil·la Joana.

MUHBA Vil·la Joana

Aquest museu és la casa Verdaguer de la literatura construïda des de la perspectiva històrica del paper de Barcelona com a motor de l’espai de creació literària i de difusió de la paraula, com reconeix la UNESCO. A Vil·la Joana podem veure la Barcelona dels escriptors i escriptores, els editors, de les tertúlies i de la mateixa ciutadania que ha donat valor a l’univers literari.