La plaça de la Vila de Gràcia recupera aquest diumenge la representació de la Revolta de les Quintes en el seu format habitual, després d’aquests dos anys de pandèmia. El 2020 es va haver d’anul·lar i l’any passat es va fer amb restriccions i un aforament molt limitat. Es tracta d’una recreació de l’aixecament popular que hi va haver el 1870 a la mateixa plaça amb motiu de la crida a lleva de joves per anar a l’exèrcit que enguany estrena guió i direcció.

Montse Millà, del Casal Corpus, un grup de teatre amb més de trenta anys de trajectòria al barri, i que ja havia participat a l’obra històrica del Rellotger de Gràcia, ha passat a ser la nova directora en substitució de Sonsoles Santís.

La representació comença amb les dones recordant els fets

El text està ambientat al segle XIX i comença amb un home cec, interpretat per Josep Maria Contel, historiador de Gràcia i un dels impulsors de la recreació. El seu personatge contextualitza la història a la plaça de la Vila, anys després dels fets i dona pas a les protagonistes, les dones, que relaten què va passar.

revolta quintes

Per tal d’evitar el reclutament, un grup de dones va assaltar l’Ajuntament de Gràcia i hi va cremar tots els documents i part del mobiliari. La protesta es va estendre i grups de veïns van aixecar barricades en les diferents entrades de la vila. Després de sis dies de setge, l’exèrcit va aconseguir entrar a Gràcia i va esclafar la revolta. La repressió del motí va deixar vint-i-set morts.

Més de 150 anys d’història

Fa anys que a Gràcia se celebra la representació de la Revolta de les Quintes dins del conjunt d’actes que s’organitzen cada mes d’abril per commemorar el motí que va tenir lloc fa més de 150 anys i que va estar marcada per la participació femenina. De fet, d’aquesta efemèride històrica també s’han fet llibres i exposicions.

revolta quintes
Trabucaires durant una representació dels fets històrics del 1870

La iniciativa d’organitzar aquestes actes va sorgir dels Trabucaires de Gràcia. Compten amb la col·laboració de diverses entitats de cultura popular del barri i d’agrupacions de trabucaires de diferents punts de Catalunya.

La jornada començarà a les 10.30 h amb la trobada dels trabucaires al pla de Salmeron des d’on sortirà a les 11 h la cercavila cap a Gran de Gràcia, travessera de Gràcia, torrent de l’Olla, i carrer del Diluvi, fins arribar a la plaça de la Vila.