El suquet de peix, una de les receptes més populars de la Barceloneta, adopta ara forma de conte. Amb l’objectiu d’evitar el malbaratament dels aliments i alhora recuperar la cultura gastronòmica del barri, s’ha publicat el llibre infantil ‘La iaia velleta i el suquet de peix de la Barceloneta’. Amb un llenguatge pensat per a nens de fins a sis anys, s’explica la importància del menjar com a activitat social i també l’origen històric d’aquest plat. El llibre va ser el projecte seleccionat aquest any a la convocatòria de la Casa de la Barceloneta 1761.

El suquet de peix com a fil conductor

Ana Ayala i Vendela Vrensk són dues veïnes de la Barceloneta que han sumat esforços per publicar ‘La iaia velleta i el suquet de peix de la Barceloneta’. L’obra té com a fil conductor el suquet de peix del barri i la relació entre una besàvia i la seva besneta, la Gala. El llibre, tal com explica l’Ana, “s’ha nodrit de vivències pròpies, de la relació que jo tenia amb la meva àvia, la besàvia dels meus fills”.

Lamenta que l’àvia no l’hagi pogut veure publicat ja que va morir el novembre passat. “El llibre parla també de la transmissió de coneixements entre generacions”.

El llibre parla de la transmissió de coneixements entre generacions
Ana Ayala, autora

La diversitat geogràfica del barri, present

La il·lustradora del conte, Vendela Vrensk, tenia clar que “havia d’utilitzar colors vius. Blaus, grocs, taronges, els colors del barri”. Però també explica que “volia reflectir la diversitat social i racial de les persones que hi convivim i per això la Gala és negra”. L’àvia, en canvi, “és una senyora clàssica de Catalunya. Això, tot i que no ho especificava al llibre, ho vaig trobar interessant d’afegir”.

Volia reflectir la diversitat social i racial de les persones que hi convivim i per això la Gala és negra
Vendela Vrensk, il·lustradora

Les il·lustracions, a més, estan plenes de referències al barri. Hi apareixen icones com la torre del Rellotge o l”Estel ferit’.

Llibre portat a format exposició

El llibre també ha transcendit el paper i és el protagonitza d’una exposició a la Casa de la Barceloneta 1761.

Es tracta d’una selecció d’il·lustracions que s’han adaptat, tant en mida com en la disposició, a la sala, pensant en els més petits. Del llibre de moment se n’han editat 100 exemplars però les autores asseguren que se’n faran més.