“El desierto empieza aquí / Es un buen lugar para acabar borracheras”. Així descriu l’Avinguda de la Llum la cançó del mateix nom que Loquillo y los Trogloditas van enregistrar als anys 80. En aquells moments, aquest espai que s’estenia per part del subsol del carrer de Pelai i la plaça de Catalunya i que anys enrere havia estat un símbol de glamur i modernitat, havia entrat ja en plena decadència.

La primera galeria comercial subterrània

L’avinguda de la Llum va ser la primera galeria comercial subterrània de la ciutat i una iniciativa pionera a Europa. Impulsada per l’empresari Jaume Sabaté Quixal, es va inaugurar el 28 de juliol de 1940 amb més d’una seixantena de comerços: botigues de roba, de menjar, joieries, perruqueries i, fins i tot, un cinema. Era un lloc luxós, que contrastava molt amb la superfície i amb la vida de la Barcelona de postguerra. El 30 d’octubre d’aquell mateix any el capellà Joan Salvans va beneir-ne les instal·lacions.

Part d’un projecte faraònic mai realitzat

Aquest corredor subterrani de 175 metres de llarg i 10 d’ample estava concebut com a part d’un projecte molt més gran: l’anomenada Ciutat de la Llum. Aquesta ambiciosa iniciativa, que no es va arribar a realitzar, aspirava a connectar per sota terra la plaça d’Urquinaona i de la Universitat passant per la plaça de Catalunya. En aquesta ciutat imaginada no només hi havia d’haver comerços, sinó que també s’hi havia projectat un palau de congressos i una piscina olímpica, entre d’altres.

El túnel ja existia perquè es va construïr com a part de l’estació de plaça de Catalunya dels FGC amb motiu de l’Exposició Universal de 1929.

El declivi

Durant més de dues dècades, l’Avinguda de la Llum va ser un espai molt popular, però a partir dels anys 70 va entrar en un progressiu declivi. El major pes de locals d’oci que va desplaçar el públic familiar i l’aparició d’altres galeries comercials a la ciutat, van contribuir a la seva pèrdua d’atractiu.

L’Avinguda de la Llum va tancar definitivament el 1990 i actualment en queden pocs rastres visibles. Els elements més destacats que encara es poden observar són algunes de les seves columnes: d’una banda, el conjunt pintat de groc al vestíbul de l’estació de plaça de Catalunya dels Ferrocarrils de la Generalitat i, de l’altre, les que han quedat integrades, pintades de blanc i negre, a la perfumeria Sephora del centre comercial El Triangle. Ho va explicar la geògrafa Maria Xalabert en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

L’avinguda de la Llum, el projecte fallit d’una Barcelona subterrània

A la planta inferior del Sephora del triangle trobareu una part de l’avinguda de la llum amb les columnes icòniques de centre comercial més amagat de Barcelona.