“Es curiós perquè no sabíem que aquesta botiga existia, i això que l’institut hi és molt a prop, però mai passem per aquí. Ens hem de fixar en les coses més petites i explorar”.

Això és el que opinen tres alumnes de l’Institut Miquel Tarradell, del barri del Raval, després d’haver visitat diversos cops la botiga de roba i taller de costura Lantoki.

Les visites han estat propiciades per un projecte conjunt entre l’artista Teresa Lanceta, que exposarà al MACBA a partir del 6 d’abril del 2022, i l’Institut Miquel Tarradell.

Fer veïnatge i practicar el català

Amb la idea de descobrir qui fa què al barri on viuen i estudien, de reivindicar els oficis que es porten a terme al seu àmbit d’acció geogràfica i d’indagar en els oficis que potser han heretat al llarg de les generacions a les seves famílies, el projecte anomenat Oficis del Raval ha empès l’alumnat a una recerca minuciosa de mesos.

Les visites a botigues i comerços de la zona del Raval també tenien la finalitat de posar en pràctica les habilitats lingüístiques de l’alumnat, ja que cap d’ells té el català o el castellà com a llengües maternes. Al centre docent hi ha 23 llengües aquest curs, i només un alumne té el català com a materna, explica Francesc Royuela, docent del centre.

“Sempre et sorprèn quan es fa molt bé, i ells crec que ho han fet molt bé“, assegura Lanceta, l’artista que ho ha propiciat tot, que sobretot diu que ha quedat molt impressionada per com l’alumnat ha encarat entrevistes amb agents culturals de la zona, com el director del MACBA o el del Taller de Músics.