Dones Història Barcelona Rosa Sensat

Rosa Sensat i Vilà (el Masnou, 1873 – Barcelona, 1961). Va estudiar per ser mestra a Barcelona i als 15 anys ja va acabar la carrera. Va viatjar per Europa per conèixer altres realitats pedagògiques i quan va tornar a Barcelona va crear l’Escola del Bosc a Montjuïc. El 1965 es va fundar l’Associació de Mestres Rosa Sensat, com a moviment de renovació pedagògica. Hi ha un carrer dedicat a la seva figura a la Vila Olímpica.

La descoberta d’una pedagogia diferent

Rosa Sensat i Vilà va néixer al Masnou. Filla d’un mariner i d’una família artesana, va estudiar per ser mestra a Barcelona i als 15 anys ja havia acabat la carrera. Més endavant va anar a Madrid i allà va conèixer els membres de la Institución Libre de Enseñanza. Això li va despertar la necessitat de crear alguna cosa nova.

El seu interès per conèixer altres realitats diferents la va impulsar a visitar diversos llocs d’Europa, primer acompanyada del seu marit i, més tard, sola gràcies a una beca de la Junta d’Ampliació d’Estudis. Abans de la Segona Guerra Mundial havia viatjat a Brussel·les, Suïssa o Alemanya. En aquests viatges va quedar impactada per una de les figures cabdals de la pedagogia, Ovide Decroly. A l’escola de l’Hermitage va descobrir que els alumnes treballaven d’una manera molt diferent a la que ella coneixia.

El projecte de l’Escola del Bosc

Després dels viatges per Europa, Sensat va tornar a Barcelona i va iniciar el seu gran projecte: les escoles a l’aire lliure. L’Ajuntament de Barcelona va creure en el projecte i es va obrir l’Escola del Bosc a Montjuïc.

L’escola era un projecte a l’aire lliure on totes les activitats, fes el temps que fes, es realitzaven a l’exterior: matemàtiques, ciències naturals, treballs manuals… En alguns moments concrets, les activitats es desenvolupaven en alguns pavellons coberts per aixoplugar-se.

Els primers alumnes van ser els fills dels obrers de les fàbriques de la ciutat, que hi anaven per prescripció mèdica. Es conserva una fotografia del 8 de maig del 1914, el dia de la inauguració solemne de l’escola.

El diari de Rosa Sensat

A la seu de Rosa Sensat, es conserven documents de molt d’interès relatius al projecte, alguns escrits per ella mateixa. Un d’aquests documents és el seu diari, que va escriure a l’Escola del Bosc mentre n’era mesta i creadora. El diari comença així: “Avui comencen a funcionar les escoles del Bosc. Tenim pluja abundant i persistent. La pujada té les seves dificultats, però no obstant això, no hi ha cap incident que ens hàgim de lamentar. Tot s’ha efectuat d’una manera perfecta”. En total, són unes 4.000 pàgines escrites entre el 1914 i el 1928.

El projecte va tenir continuïtat i es van crear altres escoles posteriorment, però l’Escola del Bosc és l’única que va dirigir Rosa Sensat.

El 1965 es va crear Rosa Sensat com a moviment de renovació pedagògica , que després va ser una associació de mestres al capdavant de la quan va estar la pedagoga Marta Mata. Després de 50 anys de la seva creació, la tasca de l’associació és continuar amb el llegat de Rosa Sensat, de l’Escola Nova i de la renovació pedagògica.

Ho va explicar Pau Raga, bibliotecària de l’Associació Rosa Sensat, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.