L’Escola del Mar de la Barceloneta estava situada al final del carrer de l’Almirall Aixada. Era una iniciativa de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament, amb la idea de buscar un lloc saludable als escolars en una època en què la tuberculosi era una de les preocupacions dels responsables de salut pública.

El consistori va crear una sèrie d’escoles públiques a l’aire lliure. La primera va ser l’Escola del Bosc, inaugurada el 1914 a Montjuïc i amb la pedagoga Rosa Sensat al capdavant.

Renovació pedagògica

L’agost de 1921 es feia oficial la inauguració de l’Escola del Mar, un edifici de fusta situat a la platja dels Pescadors de la Barceloneta i amb el servei de banys de mar. Però l’activitat docent va començar el 26 de gener de 1922.

L’Escola del Mar era una centre renovador i modern que potenciava l’ensenyament a l’aire lliure i que fomentava l’observació, l’art i els valors. El pedagog Pere Vergés en va ser el primer director. Fou molt valorada per pedagogs tant del país com de l’estranger que la visitaren sovint, com ara el matemàtic Albert Einstein, que la va visitar durant la seva estada a Barcelona el febrer de 1923.

La destrucció

El El 7 de gener del 1938  l’aviació feixista va bombardejar l’escola provocant un gran incendi, ja que estava feta de fusta. La nova Escola del Mar es va traslladar a un pavelló de l’exposició del 1929 a Montjuïc . L’any 1948 es va inaugurar el nou edifici del carrer de Gènova, al Guinardó, que ha mantingut la línia pedagògica de la mítica Escola del Mar.