Després de 13 anys tancat, betevé ha pogut entrar a l’edifici malalt de l’avinguda Diagonal amb el carrer de Padilla i comprovar-ne l’estat de primera mà. La primera impressió un cop dins és la manca de llum natural. Les finestres, son petites i estan situades a una altura excessiva que no permeten veure l’exterior.

Interior de l’edifici malalt amb unes finestres que gairebé no permeten veure l’exterior

L’edifici es va construir el 1997 i la distribució de l’espai és poc eficient. Les instal·lacions de ventilació i climatització també han quedat obsoletes.

Un dels espais que criden l’atenció és la terrassa, situada a la coberta de l’edifici. Un espai gran i que permet tenir unes vistes privilegiades de l’entorn, amb la Sagrada Família com a protagonista.

Com serà el nou edifici?

La Diputació de Barcelona, que n’és la propietària, ja té un avantprojecte per remodelar l’edifici de dalt a baix i convertir-lo en oficines autosuficients. Ara està pendent de redactar el projecte executiu i licitar les obres que quedaran enllestides cap al 2027. Tindran un cost aproximat de 7,5 milions d’euros.

La reforma integral farà que es converteixi en un espai amb molta més llum natural i totalment sostenible. “Reduïm a una cinquena part el consum d’un edifici normal d’oficines i aquesta cinquena part que ens queda la produïm amb energies renovables“, explica Eloi Juvillà, comissionat de Projectes Singulars de la Diputació, que afegeix: “La idea és intentar que l’edifici generi la mínima petjada ecològica possible al medi ambient durant la seva vida útil i durant la seva construcció. Per exemple la pedra de la façana es farà servir per pavimentar la zona d’atenció al públic.

Les intervencions aprofitaran al màxim l’estructura existent i estan orientades a fer l’immoble més eficient i saludable. Tindrà una façana vidriada, amb proteccions solars automatitzades, i amb vegetació que variarà de color amb el pas de les estacions. La planta baixa estarà més integrada a l’avinguda Diagonal.

Imatge del projecte del nou edifici

Un edifici abandonat i reivindicat pel veïnat

Fins al 2010 l’edifici va acollir dependències de l’Ajuntament de Barcelona i va quedar tancat després que els treballadors denunciessin diversos problemes de salut relacionats amb la síndrome de l’edifici malalt. Posteriorment els veïns van reivindicar-lo com a equipament per al barri però al final acollirà la seu de l’Organisme de Gestió Tributària que la Diputació de Barcelona. “Són al voltant de 300 treballadors, una part important són en altres seus del territori i els que tenim a Barcelona estan repartits en quatre edificis. Ara el que farem és unir-los tots en aquest edifici i això permetrà també oferir una millor atenció al públic“, explica Carlos Ruiz, diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns de la Diputació de Barcelona.