El Pokin’s va ser, després del Wimpy de la Rambla, el restaurant de menjar ràpid més antic de Barcelona, on els joves podien menjar el que veien a les pel·lícules americanes.

L’any 1978, es va inaugurar al número 3 de la plaça de Francesc Macià, on avui hi ha una farmàcia, el Pokin’s, la primera hamburgueseria d’estil americà de la ciutat. El local encara conserva les dues entrades que tenia, la de la plaça Francesc Macià i la de Calvet, connectades per l’interior.

L’obertura del local va ser una gran novetat i anar-hi era gairebé un esdeveniment. La periodista Lali Colomé recorda com una cosa extraordinària el cop que el seu germà va convidar tota la família al Pokin’s per celebrar el seu quinzè aniversari.

Per nosaltres era com anar a un parc d’atraccions
Lali Colomé
pokins francesc macia

Made in USA

A finals del 70, la cultura americana estava penetrant de manera molt forta a la societat espanyola, especialment a través del cinema. El Pokin’s tenia totes les característiques dels establiments de menjar ràpid dels EEUU: personal uniformat, comandes de la barra a la cuina mitjançant intercomunicadors, servei amb safata al mostrador, lliure elecció de la taula, o decoració basada en les cafeteries americanes.També oferien un servei d’envasat per portar el menjar a casa. Els preu era assequible: un menú amb tots els ingredients estava al voltant de les 500 pessetes.

Punt de trobada dels joves

El Pokin’s es va convertir en un punt de trobada per una part dels joves de Barcelona. Els divendres a la tarda s’hi reunien per menjar una hamburguesa i després sortien a fer un volt. En una època on encara no existien els mòbils, tenir llocs de referència per trobar els amics sense necessitat de quedar, era una necessitat. Un altre punt de trobada imprescindible era el bar Zurich de plaça Catalunya.

Amb el pas dels anys, el Pokin’s va canviar la seva oferta gastronòmica. Primer va ser el fast food, però després es va reconvertir i oferia entrepans més locals, de pernil o botifarra, per exemple, sota el nom de Bocatta. Aquesta reconversió va venir obligada per l’aparició a la ciutat de les grans cadenes de menjar ràpid dels Estats Units. El Pokin’s va tancar a meitat dels 90.